Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. április 20. 13:50

Ernani-bemutató: Verdi „vetített” operájával búcsúzik az évad

Képriport
Verdi egyik kevéssé ismert és Szegeden még soha nem látott operáját, az Ernanit ma este mutatják be a nagyszínházban. Az operatársulat ezzel búcsúztatja az évadot.

Hirdetés
Hirdetés

Az idei évad utolsó bemutatója, Giuseppe Verdi egyik négyfelvonásos operája, az Ernani, amit Pál Tamás biztatására most Toronykői Attila állított színpadra.

A darabot eddig még sohasem játszották Szegeden, a színház első karmestere hosszú évekkel ezelőtt, egy külföldi beugrása alkalmával ismerkedett meg vele.

Az áprilisi bemutatókról szóló sajtótájékoztatón a rendező elmondta, a Victor Hugo azonos című romantikus drámájára írt zenemű nehéz feladat elé állítja az énekeseket.

A darab ugyanis kevéssé számít „közönségbarát” operának: a zenéje ugyan gyönyörű, de maga az előadás meglehetősen statikus.

Ezért a zenemű néhány jelenetét

Toronykőy Attila megváltoztatta, azzal pedig, hogy a szereplők mellett és feje fölött futnak a szövegek, izgalmasabbá, dinamikusabbá tette az előadást.

Verdi pályájának vitathatatlanul egyik legnagyobb sikere volt az Ernani. A megírást követő években százas szériákban került színre mind az olasz félsziget operaházaiban, mind Franciaországban.
Hogy van az, hogy a mai, modern operacsinálók és operalátogatók ezt a hajdanán ennyire népszerű alkotást nem ismerik igazán?

A választ magánál Verdinél kell keresni, aki a hét évvel később keletkezett Rigolettóval véglegesen szakított az úgynevezett bel canto stílussal, és az operát a reálisabb emberábrázolás felé terelte.

Az új stílus más megközelítést és más énektechnikát követelt. A „szép ének” technikai mesterfogásait az énekművészek egyre kevésbé használták, a hang önálló értékei – az erő, a szín és a magasság –, valamint a drámai kifejezőerő kerültek a középpontba.

Az Ernani Giuseppe Verdi egyik négyfelvonásos operája. Szövegkönyvét Francesco Maria Piave írta Victor Hugo Hernani című színműve alapján. Első bemutatója 1844. március 9-én volt a velencei La Fenice operaházban. Magyarországon 1847. február 3-án mutatták be a Nemzeti Színházban.

 

Az Ernani újjászületése a huszadik század zenei újrafelfedező mozgalmaihoz köthető, Verdi fiatalkori – mindaddig fitymált és alábecsült – művei sorra műsorra kerültek, és ott is maradtak.
Szeged a Vaszy-féle Nabucco felújítással sokat tett ezért. Az elmúlt évtizedekben a szegedi teátrumban Verdi 26 operájából 19-et játszottak. A mostani előadás pedig egy népszerű zeneszerző nálunk újdonságnak számító darabjával egészíti ki ezt a sort.
A szegedi előadásban a darab női főszerepét, Elvirát Ádám Zsuzsa énekli, aki több nemzetközi verseny győzteseként most először lép fel a szegedi színházban, ráadásul első alkalommal lép színpadra szoprán szerepben, eddig ugyanis mezzo énekesként ismerhette a közönség. Őt a második szereposztásban Nadia Cerchez váltja.
A címszerepben László Boldizsárt láthatjuk, akinek váltótársa Turpinszky Gippert Béla.

A több mint háromórás operában fellép még Kelemen Zoltán, Réti Attila, Cseh Antal, Kiss András, Altorjay Tamás, Somogyvári Tímea Zita, Bónus Gábor, Rákai István, Major Attila, Nemes Roland, valamint Kőrösi Györgyi és Pesti Ágota.

A darab díszleteit és jelmezeit Juhász Katalin alkotta meg.

Az operát olasz nyelven, magyar szövegkivetítéssel adják elő.

Az Ernani a bemutatót követően május végéig még négy alkalommal szerepel a nagyszínház műsorán.

Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató opera Szegedi Nemzeti Színház

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés