Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. április 20. 10:00 Forrás: 444.hu

Az elmúlt 34 évben nem csak Orbánt támogatta Soros

Ahogy már a szeged.hu is megírta, a Nyílt Társadalom Alapítványok elhagyja Budapestet, és inkább Berlinben nyit irodát. Ebből az apropóból a 444.hu összegyűjtötte, hogy a Soros György alapítványa milyen tevékenységet végzett az elmúlt 34 évben Magyarországon, a Fidesz támogatásán kívül kiket segített még.

Hirdetés

A Nyílt Társadalom Alapítványok 1984 óta működik Magyarországon, az alapító Soros György akkor hozta létre a Magyar Soros Alapítványt. A budapesti iroda a szervezet egyik regionális központja, 100 munkatársuk 60 százaléka magyar.

  • Az alapítvány 1985 és 1995 között több mint 4 millió dollárt adott könyvtáraknak, kórházaknak és más közintézményeknek, hogy fénymásoló gépeket szerezzenek be.
  • A Nyílt Társadalom Alapítványok anyagi támogatásával több mint 3200 magyar – többek között Orbán Viktor – kapott lehetőséget külföldi tanulmányokra.
  • 1991 és 1996 között az alapítvány több mint 5 millió dollárt fordított arra, hogy több 10 ezer általános iskolás ingyen jusson reggelihez. (Budapest minden iskolájának tanulói mindennap egy pohár tejet és péksüteményt kaptak reggelire.)
  • A kilencvenes években az alapítvány az egészségügyi ellátás korszerűsítését célzó programot támogatott: ultrahangos diagnosztikai szkennerekkel látták el több kórházat.
  • Az alapítvány támogatta az életük utolsó fázisában lévő betegeknek segítséget nyújtó hospice-mozgalmat is.
  • 1997 és 2004 között, amikor ugrásszerűen megnőtt a TBC-s hajléktalanok száma, az alapítvány a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együtt 40 ezer ember szűrővizsgálatát tette lehetővé. (Egy mobil TBC-szűrő busz szakszemélyzettel járta az országot, az egészségügyi szakemberek mellett szociális munkások is részt vettek a kezelési folyamatban. Az Egészségügyi Minisztérium is támogatni kezdte a programot, amit 1999-ben az Egészségbiztosítási Alap vett át.)
  • A Soros György több mint 250 millió dolláros adományából létrejött Közép-európai Egyetemen (CEU) a Nyílt Társadalom Alapítványok ösztöndíjával eddig több mint 2100 magyar diák tanult.
  • 2010-ben az alapítvány 1 millió dollárt adott a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére.
  • A 2008-as pénzügyi világválság után Magyarországon 8,6 millió dolláros sürgősségi támogatást nyújtott több mint 150 olyan helyi civil szervezetnek, amik a gazdasági és szociális problémák leküzdésében segítették a lakosságot. Az egyik projekt a tarnabodi hátrányos helyzetű közösség fejlesztésére 1,6 millió dollárt adott a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: iroda költözés Nyílt Társadalom Alapítványok Orbán Viktor Soros György támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés