Hirdetés
Szegeden 2018. április 19. 14:57

Cukorbetegség: szinte nincs is olyan magyar család, amelyet ne érintene

Képriport
Több mint ezer szakember érkezett Szegedre a Magyar Diabetes Társaság huszonhatodik kongresszusára, akik április 19–22. között tizenöt szekcióban tanácskoznak a szakterület legfontosabb kérdéseiről. A konferenciát megelőző sajtótájékoztató után Botka László polgármester fogadta a városházán a szervezet képviselőit.

– A Magyar Diabetes Társaságot 1970-ben alapították, így az egyik legnagyobb múltú orvosi szakmai szervezet Magyarországon – mondta Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság és a kongresszus elnöke a városházán megtartott sajtótájékoztatón. Eddig egyszer tartották éves kongresszusukat Szegeden, ami nagy siker volt, ezért ismét itt gyűlt össze a szakma mintegy ezer képviselője. Nem csak a diabetes hazai képviselői, de neves külföldi orvosok is ellátogatnak a városba ebből az alkalomból.

Várkonyi Tamás, a kongresszus társelnöke, a Szegedi Tudományegyetem képviseletében elmondta, hogy hetven magas színvonalú előadást hallgathatnak majd meg a résztvevők, és tizenöt szekcióba sorolták a szakterületeket. Külön szekció foglalkozik majd például a gyermek- és serdülőkori diabetes problémáival, és az új, innovatív módszerekről is hallhatnak előadásokat a résztvevők. Az inzulinkezelés és az önellenőrzés is egy izgalmas téma, mint ahogy a cukorbetegség idegkárosító hatásai, valamint a lábbetegségek és a diabetes kapcsolatának vizsgálata is egy viszonylag új terület a szakembereknek.

Lengyel Csaba, a kongresszus társelnöke a betegség társadalmi hatásait emelte ki. Magyarországon ugyanis radikálisan emelkedik a regisztrált cukorbetegek száma, ami most mintegy 700 ezer főre tehető. Ha hozzátesszük ehhez, hogy a látens, vagyis nem regisztrált betegek száma is hasonló nagyságú lehet, azzal kell szembesülnünk, hogy közel másfél millió magyar szenved ettől a nagyon alattomos betegségtől.

A cukorbetegségnek ugyanis nagyon komoly szövődményei vannak, ami például mozgásszervi, látási, vagy érrendszeri problémákhoz vezethetnek. Rendkívül nagy kockázati tényező az elhízás, hiszen a túlsúly tovább növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyeit. A magyar nők 62, míg a férfiak 67 százaléka túlsúlyos, úgyhogy ezen a területen is van mit tenniük a diabétesszel foglalkozó szakembereknek.

A tájékoztató után Botka László polgármester a városháza dísztermében fogadta a kongresszus résztvevőinek egy csoportját. Elmondta, hogy megtisztelő négy év után ismét Szegeden fogadni a hazai diabetes szakma legjobbjait. A polgármester hozzátette: Szeged a tudomány városa, így mindig szívesen látott vendégek itt a különböző tudományterületek képviselői. Azt kívánta a kongresszus résztvevőinek, hogy ismerjék meg Szegedet minél jobban, fedezzék fel tereit, épületeit, és természetesen ízeit. Ezt követően Botka László fogadást adott a vendégek tiszteletére.

Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László cukorbetegség konferencia Magyar Diabetes Társaság Szegedi Tudományegyetem