Hirdetés
Színes 2018. április 19. 11:06

Hétvégén este nézzen az ég felé

Az előrejelzések szerint a hétvégén lesz a legaktívabb és leglátványosabb a Lyridák meteorraj, éppen ezért érdemes lesz vasárnap hajnalban figyelni az eget. Ráadásul a meteorológia felhőmentes időt jósol.
Hirdetés
Hirdetés

Az északi félgömb lakói óránként több mint egy tucat meteort csodálhatnak meg április végéig a korai órákban – számol be a Space.com.

A Lyridák meteorraj előreláthatóan április 21-ről 22-re virradóan lesz a legaktívabbak, ekkor óránként akár 18 fényjelenséget, népies nevén hullócsillagot is láthatunk.

A Lyridák a közepes erősségű meteoresők közé tartoznak. A raj évente kétszer "fut össze" a Földdel, egyszer áprilisban, egyszer pedig júniusban. Nevüket a Lyra (Lant) csillagképről kapták, mert látszólag arról érkeznek.

A meteorrajt már az ókorban is ismerték, a kínai csillagászok időszámítás előtt 687-ben leírták az áprilisi meteoresőt.

A Lyridák akkor tűnnek fel az égbolton, amikor a Föld keresztülhalad a C/1861 G1 jelű üstökös által hagyott törmelékfelhőn. A Thatcherként is ismert jeges objektum keringési ideje igen hosszú, legutóbb 1861-ben közelítette meg a Földet, legközelebb pedig 2276-ban térhet vissza.

Annak érdekében, hogy jól élvezhető a látványosság, érdemes elkerülni a fényszennyezett helyeket, azaz a városokat és lakott területen kívül megfigyelni a rajt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csillagászat meteor meteorraj