Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. április 18. 19:51 Forrás: MTI

Kék motorok: újra házkutatásokat tartott a német rendőrség

A Volkswagen csoporthoz tartozó Porsche és Audi több németországi telephelyére szálltak ki a VW dízelbotrányával összefüggésben.

Hirdetés

A stuttgarti ügyészség közleménye szerint harminc ügyész és százhatvan rendőr mozgósításával tíz helyszínen tartottak házkutatást. Az eljárást dízelüzemű autók károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos manipuláció és jogsértő reklám gyanúja miatt indították a társaság igazgatóságának egy tagja, egy magas beosztású menedzsere és egy volt munkatársa ellen. A házkutatásokon a gyanú alátámasztásához kerestek bizonyítékokat.

Házkutatást tartottak az Audi ingolstadti központjában és egy telephelyén is. A vállalat egy szóvivője közölte, hogy az eljárás nem a cég ellen irányul. Az Audi dízelmotorokat szállít egyes Porsche típusokhoz. A luxus sportautókat és városi terepjárókat gyártó társasággal szemben már 2016-ban felmerült a károsanyag-kibocsátást szabályozó berendezés manipulációjának gyanúja, és azóta több tízezer gyártmányt hívtak vissza átalakításra.

A dízelbotrány 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

A VW a világ legnagyobb gépjárműgyártója, tavaly 10 millió 740 ezer autót értékesített, ami 4,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A névadó Volkswagen, az Audi, a Škoda és a Seat típusú személyautók mellett olyan luxusmárkák gyártója, mint a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, illetve a Ducati sportmotorkerékpár. Saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: rendőrség Audi házkutatás károsanyag-kibocsátás Porsche Volkswagen

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés