Művház 2018. április 18. 16:09

Most meglesheti Somogyi Károly könyvkincseit

Bekukucskálhatnak szombaton az érdeklődők a látogatók előtt egyébként zárt emlékkönyvtárba, ahol az alapító Somogyi Károly könyvkincseit őrzik. A Dóm téri üvegpalota több tucat ősnyomtatványt is rejt.

A bibliotéka kincseit őrző Somogyi Károly Emlékkönyvtárban az alapító, Somogyi Károly 43 ezer 701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10 ezer kötetes reprezentatív válogatás.

A gyűjtemény sokszínűségét, tudományos értékét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Somogyi Károly kanonok magánkönyvtárában 36 ősnyomtatvány található, amelyek közül 8 hazánkban egyedi példány.

Különösen figyelemre méltóak még a XVI. századi európai nyomdák fa-, illetve rézmetszetekkel illusztrált remekei és a kutatók által is használt Régi Magyarországi Nyomtatványok kötetei.

A látogatók előtt zárt gyűjteményt április 21-én, szombaton 13 órától tekinthetik meg az érdeklődők a bibliotéka és a Szegedi Tourinform közös szervezésében.

A program résztvevőit a könyvtár adminisztrációs pontjánál várják. A bemutató időtartama egy óra, a részvételi díj 500 forint.

A könyvek védelme miatt fokozottan ügyelnek a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra. Ezért arra kérik az érdeklődőket, hogy a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a várható hőmérséklet 17 Celsius fok.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Somogyi-könyvtár emlékkönyvtár Somogyi Károly