Hirdetés
Szegeden 2018. április 18. 13:45

Megműtötték Igort, a szegedi tigrist

Képriport
Sajátsejtes ízületkezelési eljárással műtötték Igort a Szegedi Vadaspark szibériai tigrisét, aki évek óta ízületi fájdalmakkal küzd. A 13 éves nagyragadozót az emberi ízületek kezelésében már Magyarországon is sikerrel alkalmazott új Lipogems eljárással kezelik.

Hirdetés

Nézzék meg a Szeged Televízió videóját Igor műtétjéről!

Korábban írtuk:

A műtét előtt a sajtó képviselőinek jelenlétében altatták el nagytestű állatot. Ezután szállították át az oroszlánházba, ahol már előkésztették a műtőt Igor számára. Ő az első nagyragadozó, akin kipróbálták az eljárást. Eddig főként versenylovakon, kutyákon és macskákon alkalmazták az eljárást. Igor emberi léptékkel mérve 60 év körüli állat, és a csípőjénél kialakult ízületi fájdalmak hasonló módon nehezítik a mozgását, keserítik az életét, mint egy idősödő ember esetében.

Az eljárás a „páciens” saját zsírszövetéből vett regeneratív (ős)sejteket is tartalmazó szövetállománnyal gyógyítja a sérült ízületeket. Csakúgy, mint az ízületi betegségben szenvedő embereknél, Igor csípőízületét is egy 45–60 perces beavatkozás keretében kezelték az orvosok.

A világon minden ötödik ember szenved valamely nagyízületet – váll, csípő, térd, boka, könyök, csukló – érintő porckopási problémától. Az ízületi betegségek nemcsak az embereket, hanem sajnos az állatokat is érintik csakúgy mint házi kedvenceket, lovakat és egzotikus állatokat, például Igort, a tigrist.

Az ízületi betegségekben szenvedők életminőségének javítását segítő technológiát 2010-ben fejlesztették ki Olaszországban. Olyan ízületi problémákkal küzdőknek nyújt természetes segítséget, akiknek más konzervatív (fájdalomcsillapítók, szteroidok)
 kezelések esetleg már nem segítenek, a protézis beültetés pedig még nem javasolt, nem lehetséges vagy nem vállalják, életminőségüket ugyanakkor már csak folyamatos fájdalomcsillapítással lehet fenntartani, mint Igor tigris esetében is.

– Igor csípőízületét pont úgy kezeltük, mint egy emberét. A sajátsejtes ízületkezelési eljárás keretében, a páciens testéből kis mennyiségű zsírszövetet vettünk, amit mechanikusan megtisztítottunk, majd ugyanazon 45–60 perces eljárás keretében visszaültettük a kezelésre szoruló ízületbe – nyilatkozta a műtét után Dr. Gippert Róbert, a kaposvári Ro-Vet Kisállat Rendelő vezető állatorvosa.

– A megkopott ízület gyógyulása csakúgy mint az embereknél, Igor tigris esetében is a saját sejtek regeneratív, öngyógyító hatásának köszönhetően, külső anyag használata nélkül történik – tette hozzá a szakember. Véleménye szerint 2-3 hét múlva már látszani fognak a műtét kedvező hatásai Igor mozgásán. A szibériai tigris egyébként testvérével él a Szegedi Vadasparkban, gondozói szerint nagyon kedves állat, úgyhogy mindannyian szurkoltak azért, hogy a műtétnek köszönhetően csillapodjanak ízületi fájdalmai.

A Lipogems eljárás Magyarországon már évek óta elérhető a humán gyógyászatban, de állatgyógyászati alkalmazása csak a közelmúltban vette kezdetét. Ezen terápiás területen való alkalmazása még aránylag új. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is egyelőre viszonylag kevés klinikán zajlik. Közép-Kelet-Európában pedig jelenleg kizárólag hazánkban érhető el. A kezelés költsége attól függően változik, hogy mennyi ízületet kell gyógyítani, de átlagban 600-700 ezer forintot kóstál egy ilyen beavatkozás. Igort csak azért kellett altatni, mert egy nagyvadról volt szó, emberek esetében nem feltétlenül szükséges az altatás, sokan saját autójukkal távoznak közvetlenül a műtét után.

A fönti előzetes után íme a Szeged Televízió tudósítása az operációról

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: műtét Szegedi Vadaspark szibériai tigris