Hirdetés
Szegeden 2018. április 18. 12:00

Még nincsenek sokan, de már irtják őket

Nincs rosszabb, mint amikor a nyári kellemes programokat szúnyogok zavarják meg. Éppen ezért már szezon előtt elkezdődött a vérszívók gyérítése Szegeden.
Hirdetés

A Tiszai árhullám tetőzését megelőzően, március legelején kezdték el a szúnyoggyérítést a szakemberek – mondta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. igazgatója. Általában ebben az időpontban kezdik a munkát, mert a vízhőfoka ilyenkor már olyan, hogy a petékből elkezdődik a lárvák fejlődése. Amint ezt észlelik, már indulnak is a szakemberek.

A lárvákat egy szuperszelektív baktériumkészítménnyel pusztítják. Ezt a vízfelületre permetezik ki és úgy hat. Természetesen a szer csak a csípőszúnyoglárvákra írtja ki, semmilyen más élőlényre nem káros.

A készítményt nagy területre szórják ki, a Tisza mindkét oldali ártérbe, a város közigazgatási területén belül, valamint a Szőreg- Budzsáki erdőbe és a Gyálaréti holtágba is jut belőle.

Előre soha nem lehet tudni, hogy az adott évben mennyi lesz a szúnyog. – mondta Makrai László. Idén az áradó Tisza megtöltötte az ártéri kubikgödröket és csatornákat. Ezekben az apadás után is marad víz, ott lesznek tenyészőhelyek, és míg ki nem száradnak jó hely a szúnyogoknak. Más helyeken pedig a nyári csapadéktól függ, hogy szúnyog keltető hely lesz-e.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. ebben az évben 35 millió forintot fordíthat a szúnyoggyérítésre – tette hozzá az igazgató, aki reméli, ez az összeg elég lesz majd.

Természetesen más módszerek is vannak még a szúnyogok irtására. Amennyiben a csípésszám emelkedik bizonyos körzetekben, akkor ott lokális kémiai irtást is elvégeznek majd a szakemberek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irtás Makrai László Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. szúnyog