Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Donald Trump: Már tartanak a rendkívül magas szintű közvetlen tárgyalások Észak-Koreával a leendő csúcstalálkozóról
Túl a városon 2018. április 18. 07:00 Forrás: MTI

Donald Trump: Már tartanak a rendkívül magas szintű közvetlen tárgyalások Észak-Koreával a leendő csúcstalálkozóról

Ezt az amerikai elnök a floridai Mar-a-Lago villában jelentette ki, ahol fogadta Abe Sindzo japán kormányfőt. 

Hirdetés

Az elnök elmondta: pillanatnyilag öt helyszínt tanulmányoznak, ahol sor kerülhet a történelminek mondott csúcstalálkozóra, amelyen szerinte lehetőség nyílik majd egy „világméretű probléma” megoldására.

„Igen rövid időn belül tárgyalunk Kim Dzsongunnal, valószínűleg június elején, vagy ha jól mennek a dolgok, még korábban” – közölte Trump. Bár azt is hozzátette: még az is lehetséges, hogy nem lesz csúcstalálkozó. Elhárította viszont a választ, amikor az újságírók azt firtatták: vajon beszélt-e már személyesen is Kim Dzsongunnal.

„Ők tiszteletben tartanak bennünket, és mi is tisztelettel viseltetünk irántuk” – mondta Észak-Koreáról Trump. Hangsúlyozta azt is, hogy támogatja a két Korea közötti tárgyalásokat is, ahogyan fogalmazott: „áldását adta” Szöul és Phenjan megbeszéléseire, hogy „megvitassák a háború lezárását”.

Abe Sindzo a tárgyalások előtti rövid sajtótájékoztatón dicsérte Donald Trumpot, mert szerinte az amerikai elnök „bátor, hogy találkozik Kim Dzsongunnal”, és egyúttal reményét fejezte ki, hogy a csúcstalálkozó érzékelhető eredményeket hoz.

A japán kormányfő kifejtette: a Donald Trumppal folytatandó kétnapos tárgyalásokon a Koreai-félsziget teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítését szeretné részleteiben is megvitatni.

Az amerikai-japán csúcstalálkozó hivatalosan kedden délután kezdődött meg Mar-a-Lagóban, Donald Trump floridai villakomplexumában. A tárgyalások szerdán lesznek: a két politikus Észak-Koreáról, biztonságpolitikai és kereskedelmi kérdésekről tárgyal majd. Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója kedden azt mondta: elképzelhető, hogy Washington mentesíti Tokiót az acélra és alumíniumra kirótt védővámok alól.

Abe Sindzo – aki másodszor vendégeskedik Mar-a-Lagóban – csütörtök reggel utazik vissza Tokióba. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok Észak-Korea Kim Dzsongun
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés