Hirdetés
Hirdetés
Színes 2018. április 17. 16:12 Forrás: MTI

Nem sci-fi, valóság: harmadik arcával él egy francia férfi

A világon elsőként esett át egy második arcátültetésen is.

Hirdetés

A 43 éves Jérome Hamon 1-es típusú neurofibromatózistól szenved. A genetikai betegség miatt tumorok alakultak ki az arcán – írta a BBC News.

A 2010-ben végrehajtott első arcátültetése sikeres volt, ám egy 2015-ös megfázásra olyan antibiotikumot kapott, amely inkompatibilis volt az átültetett szövetek kilökődését gátló immunszupresszív gyógyszerekkel. A kilökődés első jelei 2016-ban jelentkeztek, majd tavaly novemberben az üszkösödő arcot végül el kellett távolítani.

A következő hónapokban Hamon arc nélkül – vakon, némán és süketen – élt a párizsi Georges Pompidou kórház egyik szobájában, mígnem januárban találtak egy alkalmas donort, hogy végrehajtsák a második átültetést. Az újabb kilökődés megakadályozása érdekében a férfi, akit a francia sajtó „a háromarcú emberként” emleget, speciális vértisztító kezelésen esett át a műtét előtt.

Hamon új arca egyelőre maszkszerű, koponyája, bőre és vonásai még nem „hangolódtak össze”, de a férfi nagyon derülátó felépülését és a jövőt illetően.

„Ha a szervezetem nem tudta volna befogadni az új arcot, az rettenetes lett volna. Ez az identitásomról szól. De itt vagyunk, minden rendben, én, én vagyok!” – nyilatkozta a férfi az AFP francia hírügynökségnek a kórházból, ahol még mindig lábadozik. „Negyvenhárom éves vagyok, a donor pedig 22 volt, vagyis újra 22 lettem” – mondta a francia televízióban.

A többórás beavatkozás a kéz- és arcátültetésekre specializálódott Laurent Lantieri professzor vezetésével zajlott, aki Hamon első műtétjét is végezte nyolc évvel ezelőtt. „Ma már tudjuk, hogy a dupla transzplantáció kivitelezhető, többé nem képezi kutatások tárgyát” – nyilatkozta Lantieri a Le Parisien című napilapnak.

A világ első arcátültetését 2005-ben hajtották végre Észak-Franciaországban. Azóta mintegy negyven ilyen operációt végeztek világszerte.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: arcátültetés Franciaország műtét plasztikai műtét
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés