Hirdetés
Hirdetés
Színes 2018. április 17. 12:40 Forrás: 444.hu

A véletlennek köszönhető az az enzim, ami végez a műanyag szeméttel

Kutatók megalkottak egy mutáns enzimet, ami lebontja a műanyag palackokat - és mindez ráadásul véletlenül történt. Ez óriási áttörést jelenthet a világot sújtó műanyagpalack-krízisben.

Hirdetés

A kutatást egy 2016-os felfedezés inspirálta: akkor Japánban, egy szeméttelepen fedeztek fel egy olyan baktériumot, ami természetes fejlődés után eljutott oda, hogy megegye a műanyagot. Ezután nyilvánosságra hozták a kulcsszerepet játszó enzim részletes szerkezetét - majd megkíséreltek módosítani ezen az enzimen, hogy kiderüljön, hogyan fejlődik. – írja a 444.hu

A tesztek pedig azt mutatták: a molekula ezután még inkább képes volt lebontani a PET-palackokat.

Döbbenetes volt, amikor kiderült, hogy még fejleszteni is lehet az enzimet - mondta Prof John McGeehan, a University of Portsmouth professzora, a kutatás vezetője.

A mutáns enzimnek néhány nap kell, hogy lebontsa a műanyagot - sokkal kevesebb, mint az óceánoknak, amik évszázadok alatt képesek erre. A kutatók szerint viszont még ennél is gyorsabb lehet, és el lehet majd érni, hogy ebből nagyüzemi működés legyen. Azt remélik, hogy ezzel az enzimmel lebonthatják a műanyagot eredeti komponenseire, így pedig újra lehet majd hasznosítani.

Percenként egymillió műanyag palackot adnak el világszerte, ennek pedig csak 14 százalékát hasznosítják újra, jelentős része így az óceánokba került.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: enzim környezetvédelem műanyag műanyag szemét

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés