Túl a városon 2018. április 17. 11:08

A nők őrző-védő, a férfiak beszélgető robotra vágynak

Négyből egy Csongrád megyei gondolja úgy, hogy a robotok egyszer átveszik majd az irányítást az emberek felett, minden második ennek ellenére örülne egy őrző-védő robotnak.

Valószínűleg sokan emlékeznek még az amerikai Jetson család jövőben játszódó történetére, ahol Rosie, a robot mindenben segítette a család hétköznapjait.

Ma még ugyan az űrben nem alapítottunk kolóniát, de a technológia érezhetően átszőtte egész életünket. Az Euronics friss felméréséből – amelyben közel ezer nagykorú internethasználót, közöttük Csongrád megyeieket kérdeztek – kiderült, hogy még így is majdnem minden harmadik itt élő fél a robotoktól, de a többség mégis várja, hogy a robotika találmányai az orvoslásban is széles körben elérhetőek legyenek.

Az önvezető autókban a Csongrád megyében lakók több mint 40 százaléka megbízna.

Mi derült még ki? Többek között az is, hogy bár a válaszadóknak még alig 15 százaléka rendelkezik okostelefonnal vezérelhető eszközökkel – mint az izzósor, lámpa, hangszóró vagy öntözőrendszer – érezhetően nem tudunk már a technológia nyújtotta előnyök nélkül létezni.

A legtöbben hűtőszekrény és mosógép nélkül már el sem tudják képzelni az életüket, de a felmérés szerint a Csongrád megyeiek fele mobiltelefon, laptop, tablet vagy porszívó hiányában sem jutna egyről a kettőre.

Érdekes, hogy a férfiak jobban hiányolnák a mosógépet, mint a nők, a porszívóhoz viszont inkább a nők ragaszkodnak.

A jövőre nézve pedig nem árt azt is tudni, hogy

10-ből 4 nő örülne egy őrző-védő robotnak, minden negyedik férfi azonban inkább egy beszélgető robotra vágyik.

A Csongrád megyében még ennél is nagyobb az arány: az itt lakók fele szívesen venne egy őrző-védő robotot.

Minden második megkérdezett örülne, ha lenne egy olyan robotja, ami segít a háztartási munkákban. Ezzel a csongrádiak többsége is így van, akik azt is várják már, hogy a robotika legújabb találmányai, mint például a robotkéz mindenki számára elérhetővé váljanak az orvoslásban.

A Csongrád megyében élők ötöde úgy gondolja, hogy teljesen rendben lenne, ha robotok is oktatnának gyerekeket.

 

 

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!