Túl a városon 2018. április 16. 18:04 Forrás: MTI / szeged.hu

Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a Holokauszt Emlékközpontban megemlékezést tartottak, a „Cipők a Duna-parton” emlékműnél mécsesgyújtással emlékeznek hétfőn Budapesten.

A Holokauszt Emlékközpont hétfőn egész nap ingyenesen látogatható volt, a IX. kerületi Páva utcában található épület kertjében félóránként művészeti előadásokkal is várták a megemlékezőket.

Szintén az emlékközpontban tartották délután 4 órakor a központi megemlékezést, ezen beszédet mondott Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, Jószéf Amrani, Izrael Állam budapesti nagykövete és Grósz Andor, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

A „Cipők a Duna-parton” emlékműnél este 7 órakor tartanak ünnepélyes mécsesgyújtást.

Az Országgyűlés 2000-ben hozott döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.

A holokauszt magyarországi emléknapjához kötődik a budapesti, Páva utcai Holokauszt Emlékközpont 2004. április 15-ei megnyitása.

Az 1941-es népszámlálás 725 ezer izraelitát mutatott ki a revíziós lépések után megnövekedett területű országban. Kétharmaduk meghalt a munkaszolgálat, a deportálások, a tudatos népirtás következtében. A vidéki zsidóság gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg. A történészek 5 ezer és 70 ezer közé teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként koncentrációs táborokban vesztették életüket. (A cigány holokauszt, a porajmos áldozataira augusztus 2-án emlékeznek Magyarországon.)

Szegeden minden évben június végén tartanak megemlékezést a városból koncentrációs táborokba elhurcolt zsidók és más magyarok emlékére.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: zsidóság cigányság holokauszt holokauszt emléknap