Szegeden 2018. április 16. 12:55 Forrás: Szegedi Tükör

Felújítják a Retek utcai bringautat

Képgaléria
Az elmúlt húsz évben ötről tizenhét százalékra nőtt a kerékpárral közlekedők aránya Szegeden. Az önkormányzat 2,7 milliárd forintból fejleszti a kerékpárutakat az elkövetkező időszakban. A Szegedi Tükör sorra veszi a tervezett felújításokat, 2. rész: kerékpárút-fejlesztések Tarjánban, az Északi városrészben és Újszegeden.

A biciklisek hosszú évtizedek óta hozzátartoznak Szeged mindennapjaihoz. A Szegedi Tükör több kérdést is kapott már kerékpáros ügyben az olvasóktól. Gondáné Prajda Irén például a Gábor Áron utcai átjáróról érdeklődött.

Algyői kerékpárút

A Tarján széle – Bástya sor között a 47. számú főút melletti elválasztott gyalog- és kerékpárút, illetve kétirányú kerékpárút építése 2,5 méter szélességben csapadékvíz-elvezetéssel (1238 méter). Kerékpáros nyom kialakítása az Algyői út szervizútján (1062 méter). Kerékpáros nyom kialakítása a Tölgyes utcában (478 méter). Töltésszélesítés és támfal-megerősítés a Körtöltésnél a 47-es főút mentén, valamint egy mobil kerékpáros szervizállomás kialakítása. A projekt tervezett költsége bruttó 210 millió forint. A kivitelezés várható ideje: 2018. II.–IV. negyedév.

A Rózsa utca, Retek utca, Csillag tér és Lugas utca tengely

Kerékpáros és közösségi közlekedés fejlesztése Tarjánban és az Északi városrészben. A tervezett fejlesztés fő tengelye a Rózsa utca–Retek utca–Csillag tér–Lugas utca töltés átvezetés. A projekt tervezett költsége bruttó 326 millió forint. A kivitelezés várható ideje: 2019. II.–IV. negyedév. A fejlesztésnek köszönhetően körbekerékpározhatóvá válik a Rózsa utca–Csongrádi sugárút kereszteződése, és kerékpáros nyomokat jelölnek ki a Rózsa utca egész hosszában. A József Attila sugárúti csomópontot megnyitják a kerékpárosok előtt a szükséges átvezetések és műszaki feltételek biztosításával. A Retek utcán felújítják a meglévő kerékpárutat, és irányhelyes kerékpáros nyomot alakítanak ki az ellentétes oldalon.

Tempo 30-as övezet

A Tarján széle–Szamos utca–Retek utca–Budapesti körút által határolt területek Tempo 30-as övezetbe kerülnek. Felújítanak négy buszmegállót, kettőt a Retek utcán, kettőt a Budapesti körúton a Víztorony tér külső oldalán.

Baktó

A baktói kerékpáros kapcsolat kiépítésének költsége bruttó 56 millió forint. A kivitelezés várható ideje: 2019. II.–2020. I. negyedév. Új egyesített gyalog- és kerékpárút az Algyői út mentén a Szélső sor és a Körtöltés között (113 méter). Kétirányú kerékpárút töltésátvezetés a Körtöltés oldalában a Murányi utcáig (77 méter).

Irányhelyes kerékpárút a liget oldalában

Kerékpáros és közösségi közlekedés fejlesztése Újszegeden. A tervezett fejlesztés főbb helyszínei: Székely sor–Népkert sor–Temesvári körút–Csanádi utca–Vedres utca. A projekt tervezett költsége bruttó 200 millió forint. A kivitelezés várható ideje: 2019. II.–IV. negyedév. Átbiciklizhetővé válik a Temesvári körúti csomópont a Népkert sor–Bérkert sor tengelyen, ehhez kapcsolódóan kerékpáros nyomokat jelölnek ki a Népkert sor teljes és a Bérkert sor bizonyos szakaszán, és felújítják a Temesvári körút mellett haladó kerékpárutat. Átépítik a Székely sor–Temesvári körúti csomópontot, átvezetik a kerékpárosokat a Derkovits fasor felé. Kiépítik a körúttal párhuzamosan futó osztott gyalogos-kerékpáros utat a Csanádi utca csomópontig. A Székely soron a Temesvári körúttól a Torontál tér felé irányhelyes kerékpárutat alakítanak ki a liget oldalában. Ezzel párhuzamosan az ellenkező oldalon, az úton vezetett kerékpáros nyomot jelölnek ki. Felújítják a buszmegállót a Vedres és Csanádi utcán, a Székely soron, valamint a Temesvári körúton és a Népkert soron.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kerékpár kerékpárút közlekedés