Hirdetés
Szegeden 2018. április 15. 15:44 Forrás: Szegedi Tükör

Nagykorú lett a Fricsay zenekar

Képgaléria
Sorozatunkban szegedi civil szervezeteket mutatunk be. Kiknek az érdekében szerveződtek, min dolgoznak jelenleg, miből működnek? Ezúttal a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekart kerestük fel. A Szegedi Tükör zenekarportréja.
Hirdetés
Hirdetés

A Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar februárban arany minősítést szerzett Prágában azon a nemzetközi versenyen, amit a fúvószenekarok világszervezete rendezett. Karmesterük, Gyimóthi Zoltán pedig kétszer is kiérdemelte a hazai és nemzetközi szakmai szövetség aranydiplomáját. A múltjukról elmondta, tizennyolc esztendeje városi kezdeményezésre alakult meg az együttes.

Kell egy csapat. A szakmai kihívás és a jó társaság miatt szeretnek együtt zenélni

Hiányt pótoltak

Amatőr a hetventagú társaság. Bár játszanak közöttük hivatásos zenészek, a többség a tanulmányai, illetve a munkája mellett hódol ennek a kedvtelésének. Éppen ezért elkerülhetetlen a fluktuáció. Korhatár nincs, akinek tetszik a zenéjük, beállhat az együttesbe, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e zenekari rutinnal. Jönnek hozzájuk a környező települések zenekaraiból, de zömmel a Szegedre kerülő középiskolások és egyetemisták jelentkeznek. A tapasztaltabb, harmincas korosztályban a férfiak vannak a többségben, az egyetemisták között teljesen vegyes a kép.

Idén is megrendezik augusztusban a Klauzál téri fúvósfesztivált

A nagy kerítő

Hivatását nézve a 31 esztendős elnök és a 33 éves karmester is informatikus, ugyanannál a szegedi szoftverfejlesztő cégnél dolgoznak. A zenekarban játszik még orvos, jogász, könyvelő, leszerelt profi katonazenész, mindenféle foglalkozású tag. A csapatépítő képességeiket jellemzi, hogy mindketten a zenekarból házasodtak. Ahogy fogalmaztak: nagy kerítő a zenekar.

– Úgy emlékszem, noha zöldfülű, 15 éves fuvolistaként ültem ott, az volt a kiindulópont az alapításkor, hogy nem működött ilyen jellegű fúvószenekar a városban – mondta Gyimóthi Zoltán. Korábban viszont rendkívül élénk zenekari élet zajlott, többek között a névadójuk, Fricsay Ferenc és édesapja, Fricsay Richárd is vezényelt katona-, majd fúvószenekart. Fricsay Ferenc vezette később a színház és a szabadtéri zenekarát. A korábbi fúvósegyüttesek egy része a rendszerváltáskor feloszlott, ezek helyébe lépett a városi fúvószenekar.

Jön A Keresztapa

Fellépnek városi és állami ünnepeken, így ők ébresztik térzenével Szeged városrészeinek lakóit május 1-jén reggel. Saját koncerteket is szerveznek évente háromszor: tavasszal és adventkor az Agórában, valamint augusztusban a Szegedi Fúvószenekari Fesztivált. Ezekre vendégegyütteseket, sőt vendégkarmestert is elhívnak. Legközelebb április 16-án és 18-án lépnek fel a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Néha, „véletlenül” az Árkád közepén is előkerülnek a hangszerek

Hegedűs Dániel szaxofonos, a zenekart működtető egyesület vezetője hozzátette, sokszínű a repertoárjuk. Elmaradhatatlanok a klasszikus fúvószenekari indulók, de műsorukra tűznek könnyű- és komolyzenei átiratokat, filmzenéket is. Így legutóbb Csillagok háborúja-egyveleget játszottak, a tavaszi koncertjükre pedig egy Keresztapa-feldolgozással készülnek. Ezekkel csiszolják a képességeiket a hallgatóságuk nagy örömére, hiszen ezek vetekednek a szimfonikus művek zenei élményével. Nyáron könnyedebb dallamokat adnak elő: szvinget, dixielandet, latinos számokat. A karmester feladata, hogy minden tag ízlésének és hangszeres tudásának igyekezzen megfelelő darabot választani. Hangversenyeikre heti egy intenzív, két és fél órás próbával gyakorolnak, amire minden érdeklődőt várnak hétfő esténként ugyancsak az Agórában.

Heten, mint a kürtösök!

Bevételeik nagyobb részét az önkormányzati támogatás teszi ki, aminek fejében a városi fellépéseket vállalják, és a fúvószenekari hagyományokat felelevenítik és ébren tartják. Emellett koncertbevételekkel számolhatnak, és pályázatokon is indulnak. A pénzt az útiköltségre, hangszervásárlásra, rendezvényszervezésre fordítják.

A karmester minden zenekari tagnak talál kihívást. Fő, hogy ők és hallgatóik jól érezzék magukat

Aki nem lép egyszerre

– Jó a csapat, sok a közös program. Olyan helyekre, zenei programokra is eljutunk, ahová különben nem biztos, hogy külön-külön eljutnánk. Táborozni is szoktunk együtt, ezek között akad gyorstalpaló hangszeres zenetábor és lazulós hétvége is. De ez csak hab a tortán. Szakmai szempontból pedig a közös zenélésnek különös fílingje van, hiszen gyakran hatvanan szólalunk meg egyszerre. És ha a közönségnek is tetszik, az nagy lendületet ad – érvelt a zenekari lét mellett Hegedűs Dániel. Az ilyen táborok alkalmasak a zenei tudás pallérozása mellett a menetelés gyakorlására is. Hiszen egy fúvószenekarnak nem elég minőségi hangzást nyújtani, de az egységes vonulás, fordulás is feltétel. Erre az utóbbi egy évben különösen nagy hangsúlyt fektetnek. A fiatalemberek becslése szerint egyébként súlyra a tuba és a dobok a legnehezebbek. Sokan játszanak közülük kisebb létszámban más zenekarokban, például az egyetemi szimfonikusoknál, a Deák Big Bandben, környékbeli együttesekben. Az együttes a szegedifuvosok.hu, illetve a facebook.com/szegedifuvosok oldalon érhető el.

Menetben, Sopronban

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: civil szervezet Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar