Hirdetés
Túl a városon 2018. április 14. 18:22

Kormányellenes tüntetés: új választást követelve egy hét múlva újra a Kossuth téren lesznek

Képgaléria
Több tízezres tömeg vonult Budapest belvárosában, Orbán, takarodj! a fő rigmus volt.

Hirdetés

20:27 Véget ért a tüntetés, de még órákig eltart, amíg kiürül a Kossuth tér, és remélehetőleg mindenki épségben hazaér.

20:25 A Kossuth tér a Himnuszt énekelte, majd meghallgatták az Örömódát.

20:23 Új választást! – ez a jelszó, a szónokok jövő szombat hat órára visszavárják a tömeget a Kossuth térre.

20:18 Demokráciáét! Mi vagyunk a többség! – skandáltatják a tömeggel.

20:10 Lányi Örs, az egyik szervező beszédével kezdődött a felszólalók sorozata. Lányi szerint ő egy senki, csak egy diák. A diákot Lukácsi Katalin, megvilágosodott egykori KDNP-s politikus következett, aki azt mondta, kérte a tömegtől: „liberálisok és konzervatívok megfogtuk egymás kezét, ne engedjük el”.

Utána Szendrő-Németh Tamás ügyvéd következett, aki az üvöltötte a mikrofonba: „Akartok szabadság nélkül élni?” Közben Gulyás Balázs műsorvezető jövő szombatra újra tüntetni hívta a tömeget. Hódmezővásárhely polgármestere, Mári-Zay Péter levelet írt végül a tömegnek, aki ezt írta:

„A vidékiek félelmükben a hatalom helytartóira szavaztak. Az ellenzéki pártokkal nem lehet leváltani a kormányt. 1990 előtt is volt beépített ember az ellenzékben és volt megfélemlítés is. El kell kezdeni építkezni, de nem ezzel az ellenzékkel. Össze kell fogni. Mi vagyunk többen, mutassunk példát, fogjunk össze, védjük meg egymást. Alapítsuk meg a szabadság kis köreit. Addig is népszavazási kísérletekkel segíthetünk. Elsőként érjük el, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez.”

19:41 Lassan jönnek a szónokok, de amíg „odaérnek” fellépett G Ras ezzel az üde kis számmal:

19:39 A Kossuth téren a tömeg, és még mindig csak jönnek és jönnek. Illetve csak jönnének. Nem nagyon férnek már be a térre.

19:30 Így kezdődött: az index videója

19:27 A távirati irodától egyelőre csak két képre telt, itt a második, az első a nyitóképünk.

 

Korábban írtuk:

Javában tart a kormányellenes felvonulás: az első képek alapján simán vannak annyian mint bármelyik békemeneten vagy Rákay Fülöp számolta fideszes tömegrendezvényen.

A helyszínről jelentkező stábok „legnagyobb ellensége” jelenleg az elgyengülő térerő: viszonylag kis helyen olyan sokan használják egyszerre a mobiljaikat élőzésre vagy csak szimpla posztolásra, hogy érdemi, folyamatos videós közvetítésre nem nagyon van esély. A tüntetés hivatalosan fél hatkor kezdődött. Beszédet mond majd Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Lukácsi Katalin, volt KDNP-s politikus, Gulyás Balázs és Gyetvai Viktor civil aktivisták is.

A Magyar Távirati Iroda hagyományaihoz és vezéreltségéhez méltón nem vesz tudomást a megmozdulásról, azzal szórakoztatja a szerkesztőségeket, hogy egymás után közli a vasárnapi választások hivatalos végeredményét.

Londnban is tüntetnek az ott élő magyarok: Stop, Viktátor! hirdettek demonstrációt a Facebookon, amely már meg is kezdődött.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest tüntetés