Hirdetés
Művház 2018. április 14. 11:43

Meghalt Milos Forman

A legendás rendező 86 éves volt.

Rövid betegség után pénteken elhunyt Milos Forman. A kétszeres Oscar-díjas cseh rendező halálhírét felesége tudatta a CTK cseh hírügynökséggel. Formant az Egyesült Államokban, családja körében érte a halál.

Forman nevéhez olyan kultikus filmek kötődnek, mint az Egy szöszi szerelme, a Tűz van, babám!, a Száll a kakukk fészkére, a Hair, az Amadeus, a Larry Flynt, a provokátor, valamint az Ember a holdon.

Az 1932-ben, Jan Tomás Forman néven született rendező karrierjét Csehszlovákiában kezdte, első fontos filmjeit (Fekete Péter, Egy szöszi szerelme, Tűz van, babám!) itt forgatta, az Egy szöszi szerelméért Oscar-díjra is jelölték, majd az 1968-as prágai tavasz után az Egyesült Államokba emigrált.

Amerikában készült alkotásaival vált világhírű rendezővé. A Ken Kesey regényéből készített Száll a kakukk fészkére című filmjéért 1976-ban megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscart, majd 1985-ben az Amadeusért ismét átvehette az aranyszobrot (a filmet összesen nyolc Oscarral jutalmazták, köztük a legjobb filmnek járóval is). Később, 1997-ben a Larry Flynt a provokátorért még egyszer jelölték. Legszélesebb körben ismert filmje mégis a Hair, minden idők egyik legnépszerűbb és legtöbbet idézett musicalje.

Filmjeivel az Oscar mellett nyert még a többi között Golden Globe-díjat, BAFTA-díjat, Arany Medvét, és megkapta a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halál film Milos Forman