Hirdetés
Túl a városon 2018. április 12. 09:59 Forrás: Index

Nem gondoltuk volna, hogy újra B-listáznak majd

Utoljára Csurka István széljsőjobboldali hetilapja, a Magyar Fórum listázta a szerinte zsidó írókat, a neveket kurzívval szedve, és most eljött annak is az ideje, hogy az egykor szebb napokat látott Figyelő is neveket listázzon a lap hasábjain.
Hirdetés

A B-lista (köznevesült formában bélista) 1922-25-ben, az 1930-as, 1940-es és 1950-es években a politikai és társadalmi okokból a rendszer által kiválasztott személyek listája, akiknek a mindennapi, civil sorsa a munkából való elbocsátás, akadályoztatás és hátrányos megkülönböztetés volt.

Az Index számolt be arról, hogy a hetilap 15. számában két teljes oldalt szenteltek azoknak a felsorolására, akik Soros György által közvetve, vagy közvetlenül finanszírozott szervezetekben dolgoznak.

Ez a lista annak a végterméke, hogy néhány hete a Fidesz-kormány és propagandatermékei elkezdték zsoldosoknak nevezni, és a magyar nemzet elárulóiként emlegetni tanárokat, jogvédő szervezetek és a sajtó munkatársait, akik szerintük valamilyen módon összeköthetők Sorossal vagy az általa létrehozott alapítványokkal. Orbán Viktor, ahogy a Figyelő utal rá: zsoldosoknak nevezte őket, akik "Soros György akaratának érvényre juttatásán dolgoznak".

A Figyelő névsorolvasása érinti a CEU-n oktató tanárokat, vezetőket, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársait, az Amnesty Internationalt, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezetet, a Transparency Internationalt, amely a korrupcióra hívja fel a figyelmet, az Eötvös Károly Intézetet, a Menedék - Migránsokat segítő szervezet munkatársait, Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány és a K-Monitor vezetőit, a Direkt 36 oknyomozó portál és a Romaveritas munkatársait. Rajtuk kívül a Közös Ország Mozgalom alapítóját, Gulyás Mártont, a Migration Aid-s Siewert Andrást, Demszky Gábort és Magyar Bálintot.

Siewert Andrással kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a Figyelőhöz hasonlóan kormánypropagandát közvetítő Bayer Zsolt olyan beszélgetéseket hozott nyilvánosságra róla, amelyet külföldi titkosszolgálatokkal kapcsolatban lévő szervezetek készítettek magyarokkal való találkozók során.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: b-lista Figyelő