Hirdetés
Ziccer 2018. április 12. 09:32

Jászapáti Petra: Nem szeretem a lökdösődést

Hétfőn tüntették ki Szeged aranyérmével Jászapáti Petrát, aki fiatal kora ellenére már a Város Sportolója címet is megkapta két évvel ezelőtt. Rendkívül sikeres pályafutása most a téli olimpián elért rövidpályás gyorskorcsolya csapat negyedik, és egyéni hatodik helyezésével folytatódott.

Már az is hatalmas teljesítmény volt, hogy Kónya Zsófival együtt mindketten kijutottatok az olimpiára, aztán ott nagyon szépen helytálltatok. Még csak 19 éves vagy, és máris rengeteg munkát fektettél a sportba. Megéri?

Fontos, hogy legyenek célkitűzésink. Én például azért váltottam a görkorcsolyáról a rövidpályás gyorskorira, mert ki akartam jutni az olimpiára. Ez sikerült, de kőkemény munka kellett ehhez is. Napi 7-8 órát edzünk, nagyon oda kell figyelnünk az étkezésre és a regenerálódásra.

Ha ilyen sokat vagytok együtt a csapattársaiddal, néha talán jó lenne egy kicsit más társaság is. Ti mégis ragaszkodtatok az olimpiai faluban ahhoz, hogy egy szobába kerüljetek öten, akik a csapatváltóban együtt futtok.

Ilyenkor fontos az együttlét, de igyekszünk nem a versenyről beszélni. Mivel két hétre elhúzódott a verseny, a legjobb kikapcsolódás az volt, amikor kártyáztunk, filmeket néztünk, magánéleti dolgokról beszélgettünk. Amikor vége a versenyszezonnak hónapokig alig találkozunk, legfeljebb telefonon vagy e-mail-ben értekezünk. Mindennek meg van a maga helye az életünkben, csak így lehet hatékonyan felkészülni a versenyekre.

Amikor most megkaptad a város aranyérmét, megnézhettük újra a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyét a phjongcshangi téli olimpián. Nem unod még ezeket az újranézéseket, hiszen gondolom többször kielemeztétek a futamokat már az edzőkkel?

Minden egyes újranézéskor másik ellenfelemet figyelem. Rengeteget lehet tanulni ezekből a videókból. Nézem az erőnlétüket, a helyezkedésüket, a gyorsaságukat, a taktikájukat.

Gondolom, téged is sokat néznek ők, mert igen taktikus versenyző hírében állsz. Az 1500 méter döntőjébe is a jó megérzéseidnek köszönhetően jutottál be.

Nem szeretem a lökdösődést, ezért leginkább elöl vagy hátul szeretek korcsolyázni. Ez a mezőny erősségétől függ, hiszen volt olyan elődöntő, ahol az a taktika volt kifizetődő, hogy végig elől haladtam, aztán a végén ki is engedhettem, mert másodikként is bejutottam a döntőbe. Siker koronázta sokszor azt a taktikát is, mely arra épít, hogy előttem kilökik egymást a középmezőny versenyzői, én pedig hátulról érkezve elcsípem az egyik értékes helyezést. 

Alacsony vagy, így a súlypontodnak köszönhetően sok taktikai variációra nyílik lehetőséged. Ha ez gyorsasággal párosul, akkor nem is kell arra játszanod, hogy kiütik egymást az ellenfeleid.

Igen, a téli olimpián is a negyeddöntő mezőnyét felmérve döntöttem úgy, hogy inkább bízom a saját állóképességemben és gyorsaságomban, és ha az élre állok, és akkor a saját kezembe vehettem a sorosomat. A döntő mezőnye olyan erős volt, hogy ott ezt nem mertem bevállalni, de hátulról érkezve megcsíptem a hatodik helyet.

Kónya Zsófi a hosszú idény után arra panaszkodott, hogy fizikailag és szellemileg is nagyon elfáradt a végére. Hogyan kell elképzelnünk azt, amikor egy gyorskoris szellemileg fárad el?

Talán úgy tudnám leírni, hogy olyan, mint amikor lefekszel az ágyra, de képtelen vagy elaludni. Rengeteg gondolat cikázik ilyenkor a fejedben a versenytől a saját gondjaidon át a várható eredményig, és ez nagyon leterhelő.

Ilyenkor szoktak sportpszichológushoz fordulni a versenyzők.

Igen, én hat éve járok ugyanahhoz a szakemberhez, és nagyon jó a kapcsolatunk. Nem pusztán a sportról beszélgetünk, más területekre is kihatnak a beszélgetéseink. Dél-Koreában nem volt velem, de telefonon beszéltünk.

Most azonban tényleg a pihenés jön, hiszen június közepéig kaptatok „szabadságot”. Hogy fogod tölteni ezt az időt?

Nagyon szeretem a természetet, így sok kirándulást tervezek. Szerencsére megérkezett Angliából a barátom, így vele, és természetesen a családommal is sokat lehetek majd az elkövetkező hónapokban. Azért nem engedhetek ki teljesen, a mozgást nem szabad teljesen abbahagynom, úgyhogy úszni futni, kerékpározni mindenképpen fogok ekkor is. 

Tiniként már többszörös országos bajnok volt
Az idei év utolsó napján lesz 20 éves Jászapáti Petra, aki már  2014-ben az ISU WORLD Cup-on váltóban 4. helyezést ért el. Ugyanebben az évben a Magyar Felnőtt Országos Bajnokságban 1500 méteren 1. helyezést, 500 méteren 2. helyezést, 1000 méteren 1. helyezést, 3000 méteren 1. helyezést szerzett. A következő évben a Magyar Junior Országos Bajnokságon 1500 méteren 1. helyezést, 500 méteren 2. helyezést, 100 méteren 2. helyezést, összetettben 1. helyezést ért el. 2016-ban ban a II. Ifjúsági Téli Olimpián 500 méteren 2. helyezést, vegyesváltóban 2. helyezést, 1000 méteren 4. helyezést ért el. Ebben az évben megkapta a Szeged Sportolója címet. A következő esztendőben ismét továbblépett, hiszen  a Felnőtt Európa Bajnokságon Torinóban 1500 méteren 6. helyezést, 500 méteren 7. helyezést, 1000 méteren 6. helyezést, váltóban 2. helyezést, összetettben 7. helyezést ért el. Sikeres olimpiai szereplését követően az idén a lengyelországi junior-világbajnokságon 500 méteres távon ezüstérmet szerzett.

SZGY

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gyorskorcsolya Jászapáti Petra