Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. április 11. 12:19 Forrás: Index

A kamupártok 3 milliárd forint közpénzt nyeltek el

A Transparency International Magyarország és a Political Capital számításai szerint 3 milliárd forint került az egyszázalékos támogatottságtól is messze elmaradó tizennégy kamupárthoz az idén. – írja az Index

Hirdetés

Úgy látják, erősen kétséges, hogy az állam akár egyetlen fillért is képes lesz visszaszerezni a törpepártoktól vagy azok vezetőitől, mert az a pénz a kamupártok működtetőinek a magánzsebébe ment.

A közlemény szerint, ha az állam mégis megkísérli a pénz behajtását, az eljárás többe kerülhet, mint amennyit a kamupártoktól sikerül majd visszaszerezni.

A felek egy hónappal az április 8-ai választások előtt jelezték, hogy a közpénzmilliárdok kamupártok általi lenyúlása továbbra is súlyos, megoldatlan probléma. Volt egy 2013-as javaslatuk, ami ha megvalósult volna, akkor a pártok kizárólag kincstári kártyán férhetnének hozzá a kampánytámogatáshoz, és az egyéni jelöltekhez hasonló szigorúsággal kellene elszámolniuk a költéseikről.

Jó lépés volt, hogy 2017 őszén arra kötelezték a szavazatok egy százalékának a megszerzésére is képtelen pártokat, hogy fizessék vissza a kampánytámogatást, és az is, hogy módosított szabályozás a személyes vagyonuk erejéig, a pártvezetőket tette felelőssé a pártok tartozásáért. De szerintük már akkor nyilvánvaló volt, hogy ez kevés lesz a közpénzszivattyú elzárásához.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Political Capital Transparency International Magyarország
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés