Hirdetés
Túl a városon 2018. április 11. 11:24 Forrás: 24.hu

Ez azért már egyre büdösebb!

Sorra jelennek meg a híradások, hogy különféle választókerületekben ellenzéki szavazatok tűntek el. A valaszta.hu továbbra sem elérhető. A Nemzeti Választási Iroda pedig nem igyekszik eloszlatni a homályt. Éppen ezért erősödnek a hangok, és gyűlnek a bizonyítékok, hogy csaltak a hétvégi választáson.

A Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere április 8-án vasárnap, az országgyűlési választás délutánján robbant le. A teljes rendszert azóta sem állították vissza, ezért a voksolás adatait tartalmazó valasztas.hu a korábbi verzióihoz képest lebutított formában működik.

A rendszerhiba miatt az NVI honlapján csupán a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap hozott 12 határozata érhető el, valamint a szavazás idején történt rendkívüli események listája, amelyekből megtudható például, hogy hol szólalt meg a csengő a szavazóhelyiségnek helyet adó iskolában a választás ideje alatt. – írja a 24.hu

Nem érhető el azonban a 11 ezer helyi választási bizottság vasárnap készült jegyzőkönyvi adatai, és nincsenek meg a választókörzetek korábbi választások idejére vonatkozó adatai sem, amelyeket össze lehetne hasonlítani a vasárnapi szavazás adataival.

 Az MSZP-től kapott információk alapján Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt a tájékoztatást adta, hogy az adatok egyelőre nem is lesznek elérhetők.

Az informatikai rendszert várhatóan a hétvégére tudják olyan állapotba hozni, hogy ismét teljes egészében működjön a honlap.

A MSZP kétségbe vonja, hogy rendszer a jelenlegi formájában is megbízható, auditált formában működik, mint ahogy azt az NVI elnöke állítja.

Az ellenzéki párt ezért azt kérte, hogy a választási iroda fogadja a párt által delegált szakértőket, és biztosítson betekintést a választás napján keletkezett dokumentumokba.

Miközben egyre több választóköri végeredménnyel, gyanús szavazatszámlálással kapcsolatban merülnek fel kérdések, a szocialisták NVB-delegáltjukon keresztül próbálják beszerezni a helyi választóköri jegyzőkönyveket. A szkennelt dokumentumok átadása azonban szintén napokba telhet.

A 24.hu-nak nyilatkozó nagy rendszerekkel dolgozó informatikai szakértő szerint az egy hetes helyreállítási idő olyan hosszú, hogy az valószínűsíti, az adatokkal történt valamilyen probléma (nem koherensek, vagy adatvesztés történt). A szakértő szerint az összes többi hibalehetőség órák, esetleg 1-2 nap alatt kiküszöbölhető lenne. A másik magyarázat csak az lehet, hogy teljesen amatőr módon próbálják megoldani a felmerült problémákat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csalás Nemzeti Választási Bizottság választás