Hirdetés
Szegeden 2018. április 9. 10:53 Forrás: Szegedi Tükör

Fejük felett Damoklész kardja: nem hagyják, hogy a politika elnyomja a civileket

Képgaléria
Sorozatunkban szegedi civil szervezeteket mutatunk be. Kiknek az érdekében szerveződtek, min dolgoznak jelenleg, miből működnek? Ezúttal a MASZK Egyesületet kerestük fel. A Szegedi Tükör írása.
Hirdetés

1991-ben alapították a MASZK Magyarországi Alternatív Színházi Központ Egyesületet huszonéves fiatalok. Nyaranta szervezi a THEALTER fesztivált; elhoz Szegedre hazai és határon túli független színházi előadásokat. Erre támogatást is kap az önkormányzattól. 2013–14-ben bővítették a tevékenységüket alelnöküknek, Martinkovics Katalinnak köszönhetően. Akkor nyertek uniós támogatást a tarjáni Megálló Közösségi Ház civil aktivitásaira. Kismamáktól a nyugdíjasokig szerveznek jógát, könyvcsereberét, közösségi kertet, filmklubot. A projekt közben véget ért, a folytatáshoz szintén városi segítséget kapnak.

Jami körzet: a világ legősibb nemzetéről szóló dokumentarista színházi előadás a tavalyi THEALTER-en (fotó: Dušan Živkić)

Összefogás az alap

– Nagyon sok kis helyi és nagy országos civil szervezettel kerültünk kapcsolatba a közösségi ház kapcsán. Azokkal is, akiket manapság leginkább támad a politika. Hiszen a civilség pont arról szól, hogy a mindennapi munkáddal befolyásold a közvetlen környezetedet, és emellett fogj össze azokkal, akikkel egyetértesz – fogalmazta meg létük alapjairól a MASZK elnöke. Balog József azt mondta, aktivitásukat serkentette a civilek és civilség elleni kormányzati támadás. Több ötletük lett, több szervezettel találkoznak, merthogy velük is aktívabban együttműködnek. Gyakrabban egyeztetnek, és folyamatosan jelzik, hogy a civilség teljesen normális dolog. Még akkor is az, ha nincs habja, nincs teteje, vagy éppen nincs benne a tévéhíradóban mint üldözendő métely.

Játszik, rendez, válogat

Balog József színész-rendező magyar–történelem szakos tanárként diplomázott. Korábban a Magyar Rádióban, majd a Klubrádióban dolgozott, most tanítja a rádiózást a Szegedi Tudományegyetem médiaszakosainak. Az utóbbi hónapokban a Pécsi Országos Színházi Találkozóra segített előadásokat válogatni. Több mint harminc éve házas, három felnőtt fiuk van.

Szabad önszerveződés

– Természetes emberi igény a szabad önszerveződés, ami bármilyen közösségi tevékenység mentén létrejöhet. Arra is, ha valaki kihalóban lévő állatfajt akarna megmenti, és arra is, ha olyan kihalóban lévő emberi mentalitást akar megőrizni, mint az empátia és a szolidaritás. És mivel mi abban nőttünk fel a nyolcvanas évek után, hogy ez a szerveződés törvényes keretek között létrejöhet, semmilyen módon nem engedjük, hogy ezt az emberi önszerveződést bármilyen politikai akarat visszaszorítsa. Nem engedjük, hogy valami hamis, hazug indokkal illegalitásba lökje, mert az nem természete az embernek – tette hozzá a civil vezető.

Ijesztő a helyzet

A MASZK a városi támogatáson túl uniós és állami pályázati támogatásokból, a jegybevételeiből és tao-pénzből tartja fenn magát. Ahhoz azonban, hogy utóbbiból 3-4 millió forinthoz hozzájussanak évente, 4-5 ezer nézőt kell megmozgatniuk. Tavasszal és ősszel kis fesztiválokat szerveznek egyetemisták és főiskolások darabjaiból. Drámapedagógiai órákat is vállalnak iskolákban, beavató színház jelleggel. Noha mindössze négy főállású munkatársa van az egyesületnek, büszkék rá, hogy 27 év alatt több száz önkéntesük volt. Nincs az országban olyan színház, ahová ne kerültek volna közülük színészek, rendezők, táncosok, koreográfusok, háttéremberek és színházszervezők.

Szüfrazsisztek. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium bemutatója a tavalyi THEALTER fesztiválon a Klauzál téren (fotó: Thealterphoto 2017)

A pályázatokból tehát a közhasznú egyesület sikeresen szerepel, bár Balog József szerint az ijesztő, hogy ez bármelyik percben megszűnhet.

Olyan nehezen felfogható irányú és mozgású törvénycsomagot fogadott el ugyanis a parlament, amivel egy rosszindulatú politikai erő megfoszthatja a civil szervezeteket a lételemeiktől. Akár bürokratikusan, akár anyagilag ellehetetlenülnek, társadalmilag diszkriminálhatják és a propaganda leghátsó disznóóljába rúghatják őket.

Ez pedig nem XXI. századi európai civilizált megoldása annak a konfliktusnak, ha a civilek az ellenkezőjét mondják, sőt teszik a politikusok közvetítette valóságnak.

Nyitóképünkön: A Forte Társulat Bernarda Alba háza című előadása a tavalyi THEALTER-en (fotó: Thealterphoto 2017)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: civil szervezet színház Balog József MASZK