Hirdetés
Túl a városon 2018. április 8. 20:05 Forrás: MTI

Még várnunk kell az eredményekre, majd egyszerre a nyakunkba szakad minden

Hiába bontották már fel a legtöbb helyen az urnákat és kezdték meg a szavazatok összeszámolását, amíg valamennyi szavazókör be nem zárt, nem indul el az előzetes eredmények közlése. Az első eredményekre még akár két órát is várni kell!

Jelenleg Londonban és Újbudán a leghosszabb a várakozók sora – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap Budapesten. Várhatóan este tíz órára itt is befejeződik a szavazás.

Az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság tagjait tájékoztatta a választásnapi eseményekről.     Mint mondta, Szegeden, Győrben és Pécsen is kicsit később tudnak zárni. A XIII. kerületben, a VI., VII., VIII. és IX. kerületben „jó a helyzet”, bár itt napközben hosszú sorok voltak.       

Ugyanakkor – mint mondta – a XI. kerületben „tragikus” a helyzet, annak ellenére, hogy három teremben szavaztatnak. Itt másfél kilométeres a sor.    

Jelezte: Londonban is nagyon hosszú a sor, bár itt tizenkét felé szedték a névjegyzéket. A londoni az egyetlen külképviselet, amely nem tudott bezárni este 7 órakor. Itt 9700-an jelentkeztek szavazásra előzetesen.     

A szavazókörök hivatalosan 19 órakor bezártak, azonban ahol a választópolgárok még sorban állnak, leszavazhatnak. Ameddig valamennyi szavazókör be nem zár, nem indulhat el az NVI eredményközlő rendszere – mondta Pálffy Ilona.     

Ez azt jelenti, hogy azok a szavazókörök, amelyek 19 órakor be tudtak zárni, elkezdik a szavazatok számlálását, és az eredményt rögzítik is a Nemzeti Választási Rendszerben, az azonban nem jelenik meg a nyilvános www.valasztas.hu oldalon.  

Amikor valamennyi szavazókör bezárt, az NVI „élesíti” a szavazatösszesítő rendszert és az a nyilvánosság számára is megismerhető lesz.

Ez azt jelenti, hogy nem „nulláról” indul az eredményközlés, hanem egyből az eredmények viszonylag magas fokú feldolgozottsággal jelennek meg a honlapon.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Nemzeti Választási Iroda Választás 2018