Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. április 8. 05:37 Forrás: MTI/Szeged Televízió/szeged.hu

Magyarország szavazott a következő négy évéről

Képriport
Egyetlen esetben „reklamálhat” jogosan az elkövetkező négy esztendőben: ha ma reggel hat és este hét között elmegy, és szavaz az önnek szimpatikus jelöltre és pártlistára. Tegye meg!

Hirdetés

Maradt hatvannyolc

19:12 Végetért a választás. Nem ment hetven százalék fölé a részvétel fél hétre. Hétig még szavazhatott mindenki, sőt, aki hét előtt beállt a sorba, az 19.00 után is leadhatta szavazatát, így az urnák zárásakormég van esély arra, hogy megdőljön a 2002-es részvételi rekord..

Majdnem kiderült, hogy minden fontos kérdésre van a Fidesznek programja, de aztán mégsem

18:25 Bartók Csaba kis híján elsorolta mindet, nézzék csak a Szeged Televízió videóját!

Egyre több helyen kell új urna, mert a kirakottak megteltek

18:05 Számos településről érkezett jelzés a Helyi Választási Irodákhoz, hogy másik urna beállítása vált szükségessé, mivel a választópolgárok nagy számára való tekintettel a beállított urnák nem bírják el a szokásosnál nagyobb méretű szavazólapokat.  Ez történt többek között Jászfényszarun, Pusztamonostoron, Perbálon és Szigethalom 6 szavazókörben is.

Továbbra sem csökken a szavazás kedv Szegeden

17.47 Országos szinten rekordokat dönt a részvétel aránya, Szegeden is nagyon sokan mennek el szavazni. Három szavazókörben is 60 százalék felett volt a részvétel. Legtöbben Tápén mentek el szavazni, a Heller Ödön Művelődési Házban lévő szavazókörben a választási jogosulta 61.33 százaléka voksolt. Szintén nagy volt a szavazási kedv Újszegeden, a Temesvári körúti 318-as szavazókörben 61.26 százalék volt a részvételi arány, a Gregor József Iskolában lévő 419-es szavazókörben pedig 61.29 százalékos.

Továbbra sem nagy a szavazási hajlandóság Móravároson, a Kálvária téri 303-es szavazókörben csupán a jogosultak 40.78 százaléka járt. Szintén alacsony a részvételi arány Kiskundorozsmán, ahol a 011-es szavazókörben 43.05 százalék a leadott voksok aránya. Rókuson, a Rókus II. Általános Iskolában lévő 204-es szavazókörben pedig a polgárok 42,98 százaléka járult az urnákhoz.

Határvidéken járunk

17:41 Értők szerint most tartunk ott, hogy vagy jó a kormánynak még ez a részvételi arány vagy nem.Ugyanez igaz az ellenzékre is. Még egy jó órája van, hogy szavazzon, ha eddig nem tette meg.

Harminchat külképviseleten már befejeződött a szavazás

17:22 Harminchat külképviseleten már befejeződött a szavazás, a választópolgárok 88 százaléka szavazott – közölte a Nemzeti Választási Iroda vasárnap délután.

A voksolás az időeltolódás miatt szombaton kezdődött az amerikai kontinensen, és közép-európai idő szerint vasárnap délutánra már be is zártak a szavazókörök az amerikai kontinensen, valamint Ausztráliában és Ázsia keleti részében.

A harminchat külképviseleten összesen 4972 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, és 4376-an meg is jelentek, hogy szavazzanak.

A legkorábban Buenos Airesben, Brazíliavárosban, Sao Paulóban és Santiago de Chilében nyitottak ki a szavazókörök, szombaton 11 órakor.

A legtöbben, 947-en New Yorkban, a legkevesebben, 11-en Ulánbátorban adták le voksukat.

Szabó Sándor is reménykedik

16:59 A Szeged Televízió villáminterjúja az MSZP–Párbeszéd jelöltjével.

Lehet, hogy csak jövő szombaton dől el a választás

16:22 A Political Capital arra figyelmeztet, előfordulhat, hogy a választás éjszakáján majdnem 300 ezer listás és ugyanennyi egyéni kerületi szavazatot nem fognak megszámolni, miután 200 ezer ember átjelentkezéssel szavaz, 58 ezren pedig a külképviseletekre jelentkeztek be. Ezeket a szavazatokat nem helyben számolják meg – a külképviseletinek még haza is kell érnie –, hanem választókerületek szerint szétosztják azokat. - írja a hvg

106 kiemelt szavazókörben nem számlálják ma össze a szavazatokat, azokhoz keverik majd hozzá ezeket, így választókerületenként nagyjából 1000 voks is később fog kiderülni. A Political Capital szerint nem lesz 100 százalékos a részvétel a külföldön regisztrált vagy átjelentkezéssel szavazni akarók körében, így nagyjából 255-291 ezer választópolgár szavazatainak megszámlálására kell várni április 14-éig.

„Négy éve körülbelül fele ennyien voltak mind az átjelentkezők, mind a külképviseleteken szavazók. A vasárnap este kialakuló erőviszonyok tehát még változhatnak a jövő szombati számlálás során, mind bizonyos egyéni kerületekben, mind az országos listákon.”

Látott már kilenc gyermekes családapát voksolni?

16:15 Itt a Szeged Televízió videós összefoglalója Joóbék szavazásáról.

Átlépte az ötven százalékot a részvétel

16:03 Ez a helyzet délután háromkor: 177 ezer 472 szavazó ment el szerte Csongrád megyében szavazni.

Csalni próbált egy fideszes szavazatszámláló

15:12 Választási csalást füleltek le nem sokkal reggel 8 óra után Heves megye 2. számú választókerületében. A hellohevesmegye.hu azt írja, egy fideszes delegáltat el kellett távolítani a szavazatszámláló bizottságból, mert trükközni próbált.

Egy választó jobbikos pólóban ment szavazni, a fideszes szavazóköri delegált úgy tett, mintha lepecsételné a szavazólapot, de végül nem nyomta rá a pecsétet. A jobbikos delegált azonban észrevette, és azonnal jelezte ezt a bizottságnak.

A csalásról jegyzőkönyvet vettek fel, a trükkös szavazatszámláló a nap végéig csak megfigyelőként lehet jelen a szavazóhelyiségben.

Vácon elájult egy szavazó

14.57 Kora délután Vecsésen az egyik választó a szavazófülkéből kijövet széttépte és összegyűrve a szemétkosárba dobta a szavazólapokat. Miután a szavazatszámláló bizottság összeillesztette azokat, megállapították, hogy a szavazólapok érvénytelenek.

Analfabétának és köpönyegforgatónak nevezte és rágalmazta a Szavazatszámláló Bizottság tagjait a Heves megyei Tarnabodon az egyik választó. Tettlegességig nem fajult az ügy, mert szavazás után elhagyta a helyiséget.

Az egyik választópolgár elájult a váci 023-as szavazókörben, de 1 perc múlva már magához tért, így a szavazás rendben folyt tovább.

Kengyelen összeomlott a szavazófülke

14.53 A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen szerencsére nem földrengés pusztított, csak egy választó megbotlott és leamortizálta az egyik fülkét. Még jó, hogy csak a fülke sérült, a szavazópolgár nem. A szavazás menetét az eset nem zavarta meg, mert egy másik, sértetlen szavazófülke rendelkezésre állt. Közben pedig a szavazatszámláló bizottság aranykezű tagjai helyreállították a fülkét.

Így nem biztos, hogy titkos a szavazás

14.40 Budapest XX. kerületben történt, hogy a szavazópolgár a szavazás során a borítékéba bele tette a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját is. És beledobta az urnába, még mielőtt észrevette volna a hibáját. Természetesen a szavazás lezárásáig az urna nem bontható fel, így a szórakozott választó az okmányait a Helyi Választási Irodánál veheti át a következő munkanapon átveheti.

Egyik ezt, a másik azt akar

14:28 Leadta szavaztát B. Nagy László a Fidesz–KDNP és Tóth Péter, a Jobbik jelöltje is. Egyikük alacsony, a másikuk minél magasabb részvételi arányt szeretne. Vajon miért gondolkoznak másképpen erről a kérdésről?

Egyre aktívabbak a szegediek

14.25 Két olyan szavazó kör is van a városban, ahol a részvételi arány 13 óráig meghaladta az 50 százalékot. Újszegeden a Csonka János Iskolában lévő 117-es szavazókörben a választásra jogosultak 51.16 százaléka már leadta a voksát. Makkosházán, a Bonifert Domonkos Általános iskolában lévő 408-as szavazókörben szintén nagy az aktivitás, itt a szavazók aránya 50.13 százalék. Nem sokkal marad el ettől a 117-es szavazókör, amely a Tabán Iskolában található. Itt a polgárok 49.15 százaléka szavazott már.

A két belvárosi szavazókör, az Osztrovszky utcai (314-es) és a Gutenberg utcai (111-es) továbbra is gyengén muzsikál. Itt a legalacsonyabb a részvételi hajlandóság, 13 óráig csak a polgárok 33.63 százaléka, valamint 36.15 százaléka voksolt. Móravárosban, a Kálvária téri 302-es szavazókörben is csupán a szavazásra jogosultak egyharmada, pontosan 33.79 százalék szavazott még csak.

Még mindig megéri menni!

13:44 És akkor kicsit részletesebben:

 • a részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 45 százalék, ami 451 ezer 528 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 37,7 százalék, ebben a megyében 167 ezer 187-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 45,52 százaléka, 619 ezer 821 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig.
 • Csongrád megyében 13 óráig 142 ezer 480-an szavaztunk.

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 32,58 százalék, a 2002-es választáson 40,19 százalék szavazott 13 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 38,22 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 35,88 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 34,33 százalék voksolt 13 óráig.

Negyvenkettes!

13:41 Egekben a részvétel!

Továbbra is botrányoktól mentesen zajlik a szavazás

 • A szavazókörök jelentéséből az derül ki, a legnagyobb probléma, hogy a polgárok elhagyják a szavazólapjaikat. Számos helyen is előfordult, hogy a kitöltött lapokat a fülkében hagytak.
 • Olyan is megtörtént, hogy két azonos nevű választó volt a névjegyzékben és az egyikük rossz helyen írta alá a papírt.
 • Áporkán a teljes településre kiterjedő áramszünet volt. Mivel ez azonban a szavazást nem befolyásolta, ment minden tovább. Maximum a bizottság tagjainak nem volt meleg kávé.
 • Kaposváron egy választópolgár a szavazóköri helyiségben ittasan jelent meg, a bizottság egyik tagjával kiabált egy kicsit. A szavazólapok közül távozáskor egyet átadott, a másikat vélhetően az urnába dobta.
 • Zalaegerszegen egy bizottsági tag rosszul lett, mentőt kellett hívni hozzá. A szavazást nem kellett felfüggeszteni
 • A Vas megyei Pankaszon kisebb vita alakult ki azt követően, hogy az egyik bizottsági tag akkor nézett be a fülkébe, amikor valaki éppen szavazott. A választópolgár ezt nehezményezte, nemtetszésének adott hangot, mert úgy gondolta, hogy sérült a titkosság elve. A megbízott bizottsági tag állítása szerint nem volt tudomása róla, hogy a fülkében választópolgár van. Végül a Helyi Választási Bizottságtól a kis kíváncsi bizottsági tag kapott egy ejnye-bejnyét!
 • Hegykőn is érdekes események zajlotta. A szavazóhelyiségben megjelent egy választópolgár, aki szavazni nem akart, viszont benyújtott egy beadványt "Tájékoztatás az Alaptörvény érvénytelenségéről" címmel. A szavazóhelyiséget addig nem akarta elhagyni, amíg a bizottság nem jegyzőkönyvezi a beadványa átvételét. A bizottság elnökének felszólítására az illető végül a szavazóhelyiséget elhagyta.

Gyors polgármesteri értékelés a délelőttről

13:30 Villáminterjú Botka Lászlótól.

Így kezdődött

13:00 A Szeged Televízió összefoglalója az „első lépésekről”.

Van olyan hely Szegeden, ahol majdnem 50 százalékos a részvétel

12:46 A Szabadkai úti 405-ös szavazókörhöz tartozók a legaktívabbak, 11 óráig már 42,59 százalékuk elment szavazni. Az országos átlagnál továbbra is jobban teljesítenek az északi városrészben élők, a 013-as szavazókörbe, a Kúrdy Iskolába a jogosultak 35,55 százaléka már leadta voksát. Szintén sokan mentek már el szavazni Tápén, a „James Bond” körzetben (007) 33,89 százalékos volt a részvétel 11 óráig.

Újszegeden továbbra is lustábbak a szavazók, a 220-as szavazókörben, a Gregor Iskolában csupán 21.27 százalékos a részvételi arány. Nem csipkedik magukat a belvárosaik sem, az Osztrovszky utcai szavazókörben az érintettek 21,53 százaléka szavazott csak. A Gutenberg utcai szavazókörhöz tartozók sem aktivizálták magukat, 11 órakor csak 23,53 volt a szavazási arány, amivel a legrosszabbul teljesítő szavazókörök közül ismét a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhattak fel.

Azért svédben sem minden egyszerű...

12:37 Egykori kolléganőnk, Gonda Zsuzsa, aki interjút is adott a Szegedi Tükörnek is leadta már szavazatát. Ikszelni könnyű volt, de... Innen ő következik:

„A stockholmi magyar nagykövetség épületében ma a választási bizottság szigorú utasítása alapján tilos pelenkát cserélni. Megértést tanúsítottam, isten őrizz, hogy a gyerekem pisis pelenkája miatt érvénytelenítsék az itt leadott szavazatokat. De azért wtf.”

Szavazókör a Balaton utcában (fotók: Iványi Aurél)

Karácsony: a magas részvétel biztató jel a változást akaróknak

12.21 A magas részvételi arány biztató jel azoknak, akik változást akarnak - mondta az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje vasárnap délelőtt újságíróknak.

Karácsony Gergely feleségével, lányával és fiával érkezett leadni szavazatát a zuglói Örökzöld Óvodába. Úgy fogalmazott: "nagyon jó hír a magas részvétel, főleg azoknak, akik változást akarnak, hiszen minden tudásunk arról szól, hogy a változást akaró emberek vannak többségben Magyarországon, az volt csak a kérdés, hogy el is mennek-e szavazni".

Hozzátette: úgy tűnik, hogy nemcsak a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest magas a részvétel, lehet, hogy 70 százalék felett lesz. "Ez nagyon biztató jel azoknak, akik változást akarnak" - mondta.

Újabb részvételi rekordot hozott a 11 óra

11.47 Csongrád megye továbbra is „jobban teljesít”: itt 11 óráig a szavazásra jogosultak 31,98 százaléka már leadta vokság. Ez 102 ezer 511 helybeli lakost jelent, ami szintén rekordnak számít. 2014-ben a szavazási hajlandóság sokkal alacsonyabb volt a megyében, akkor a választópolgárok 23,53 százaléka szavazott 11 óráig.

A legnagyobb a szavazási hajlandóság Békés megyében, ahol 11 óráig a választásra jogosultak 32,56 százaléka járult az urnák elé, legkisebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a választás első öt órájában a szavazásra jogosultak 26,43 százaléka élt állampolgári jogaival.

11.35 A választópolgárok közel egyharmada leadta a szavazatát 11 óráig. A választásra jogosultak 29,93 százaléka járult az urnák elé délelőtt 11 óráig. Ez még a rekordmagas részvételt jelentő 2002-es választás első fordulójában mért részvételnél is több: akkor 26,37 százalék voksolt eddig az időpontig.

Lehet, hogy Újszeged aktív, de Kecskéstelep eddig a legaktívabb

10.23 Szegeden reggel 9 óráig, a kecskéstelepi Postás utcában lévő szavazókörhöz tartozók voltak a legaktívabbak, 18,33 százalék ment el szavazni az ott lakók közül. A szavazásra jogosultak 15,51 százaléka adta le voksát a szőregi Kossuth Iskolában található szavazókörben.

Szintén aktívak voltak az északi városrész lakói, a Krúdy Iskolában lévő szavazókörben szintén 15 százalék felett volt a részvételi arány.

Eddig a leglustábbak az újszegediek, a Gregor József Iskola egyik szavazókörében csupán 5,08 százalék volt eddig a részvétel. De egy kicsit lentebb olvashatják, hogy ott is felébredtek az emberek. A Kodály téri, valamint a Gutenberg utcai szavazókörökben sem volt magas még a szavazási hajlandóság, az egyik helyen a lakosok 7,88 százeléka, a másikban pedig 7,82 százaléka szavazott.

Újszeged nagyon aktív

10:22 Kollégánknak a Gregor-iskolában kellett volna szavazni, de elsőre nem sikerült neki 10–20 méteres sorok vannak szavazókörönként, nem mert beállni, attól tartott, elkésik a munkából. Na majd visszafelé...

Szerencsére sehol sincs zűr

10.04 Apróbb incidensek zavarják a szavazást, de nagyobb probléma sehol sem akad.

 • Két szavazókörben az épület tűzjelzője szólalt meg, a tűzoltók nem találtak semmit.
 • Budapesten, az egyik szavazókör bejáratához világító festékkel felfestették, hogy melyik pártra szavazzanak az arra járók. Mivel a felfestés 150 méternél közelebb volt, értesítették a Helyi Választási Bizottságot.
 • Volt olyan választókerület, ahol a közelben lévő oszlopokra kihelyezett molinó miatt emelt kifogást az egyik szavazatszámláló.
 • Tiszakeszin szavazáskor egy szavazó a fülkében egy üres lebélyegzett pártlistás szavazólapot talált. A bizottság a szavazólapot érvénytelennek nyilvánította.

Továbbra is nagy a szavazási kedv

9.50 A választásra jogosultak 13,17 százaléka, 1 millió 36 ezer 849 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Négy évvel ezelőtt 9 óráig, a választópolgárok  9,5 százaléka szavazott

A részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 15,34 százalék, ami 43 ezer 240 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, 11,74 százalék, ebben a megyében 61 ezer 450-en voksoltak.

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 9,80 százalék, a 2002-es választáson 8,81 százalék szavazott 9 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 11,39 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 10,23 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 9,50 százalék voksolt 9 óráig.

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Csongrád megyében is nagyon aktívak az emberek, eddig 46 ezer780-an szavaztak, ami 14,14 százalék. Négy éve 9 óráig csupán a polgárok 10,07 százaléka szavazott.

Eddig minden rendben zajlik

9.38 Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – mondta Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Egy helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett, de erről soron kívül intézkedtek.

Reggel óta a nemzetközi megfigyelők is figyelemmel követik a szavazást.

Erre azért figyeljenek!

9.27 Nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz "érvényesítheti" a bizottság egyik tagja.

A szavazatszámláló bizottság előtt megjelenő választópolgárnak ellenőrzik a személyazonosságát és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját, majd azt, hogy az adott szavazóköri névjegyzékben szerepel-e.

Nem bírja a terhelést a valasztas.hu

9:18 Egy ideje ilyen állapotban van az oldal.

Nem az igazi, 1. rész
Nem az igazi, 2. rész

Belehúztunk

8:56 7 órakor Csongrád megyében 7800 szavaztak, országosan a szavazópolgárok 2,24 százaléka járult az urnákhoz, lásd képernyőmentésünket a valasztas.hu oldalról.

Nőtöbbség mindkét választókerületben

6:50 2011-es adatok szerint a Csongrád megyei 1-es választókerületben 100 ezer 724 ember él; közülük 83 ezer 976 felnőtt, 46 ezer 180 férfi és 54 ezer 544 nő. A lakosok közül 19 ezer 599 diplomás, 51 ezer 31 érettségizett és 82 ezer 300 végezte el az általános iskolát

A Csongrád megyei 2-es választókerületben 113 ezer 755 ember él; közülük 94 ezer 149 felnőtt, 53 ezer 948 férfi és 59 ezer 807 nő. A lakosok közül 20 ezer 933 diplomás, 53 ezer 813 érettségizett és 91 ezer 244 végezte el az általános iskolát.

Ez az a két körzet, ahol voksol Szeged

6:43 Csongrád megye 1-es választókerülete hivatalosan az Országgyűlési képviselők választásáról (2011. évi CCIII.) törvény szövege szerint:

Székhelye: Szeged

Területe:

 1. Deszk
 2. Ferencszállás
 3. Klárafalva
 4. Kübekháza
 5. Szeged választókerülethez tartozó részének határa: A Sándorfalvi út középvonala a városhatáron belépési ponttól az algyői vasútvonalig, a vasútvonal az Izabella hídig, az Izabella híd középvonala a Kossuth Lajos sugárútig, a Kossuth Lajos sugárút középvonala a Széchenyi téren keresztül egyenes vonalban a Vörösmarty utcáig, a Vörösmarty utca középvonala a Stefániáig, a Stefánia középvonala a Belvárosi hídig, a Belvárosi híd középvonala a híd közepéig, a Tisza középvonala folyásiránnyal szemben a Maros tiszai torkolatáig, a Maros középvonala a városhatárig, a városhatár vonala déli irányban a Kamara-töltésig, a Kamara-töltés az újszeged-makói vasútvonalig, a vasútvonal déli irányban az Újszentiváni útig, az Újszentiváni út középvonala a városhatárig, a városhatár vonala az óramutató járásával ellentétes irányban a kiindulási pontig.
 6. Tiszasziget
 7. Újszentiván

Térképen mindez így néz ki:

Csongrád megye 2-es körzete pedig:

Székhelye: Szeged

Területe:

 1. Ásotthalom
 2. Bordány
 3. Domaszék
 4. Forráskút
 5. Mórahalom
 6. Öttömös
 7. Pusztamérges
 8. Röszke
 9. Ruzsa
 10. Szeged választókerülethez tartozó részének határa: A Sándorfalvi út középvonala a városhatáron belépési ponttól az algyői vasútvonalig, a vasútvonal az Izabella hídig, az Izabella híd középvonala a Kossuth Lajos sugárútig, a Kossuth Lajos sugárút középvonala a Széchenyi téren keresztül egyenes vonalban a Vörösmarty utcáig, a Vörösmarty utca középvonala a Stefániáig, a Stefánia középvonala a Belvárosi hídig, a Belvárosi híd középvonala a híd közepéig, a Tisza középvonala folyásiránnyal szemben a Maros tiszai torkolatáig, a Maros középvonala a városhatárig, a városhatár vonala déli irányban a Kamara-töltésig, a Kamara-töltés az újszeged-makói vasútvonalig, a vasútvonal déli irányban az Újszentiváni útig, az Újszentiváni út középvonala a városhatárig, a városhatár vonala az óramutató járásával megegyező irányban a kiindulási pontig.
 11. Üllés
 12. Zákányszék
 13. Zsombó

Térképen ugyanez:

Körutazás a Balkánon – meg egy kicsit távolabb

6:28 Az Amerikán kívüli első szavazókör Új-Zélandon nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 8 órakor, majd folyamatosan nyíltak az ausztráliai, ázsiai és a közel-keleti szavazókörök is.

A magyarországi szavazókörök nyitása előtt két és fél órával nyit a teheráni követség. Fél órával később, közép-európai idő szerint 4 órakor nyílt Azerbajdzsánban, Bakuban az Egyesült Arab Emírségekben, Adu-Dzabiban és Grúziában, Tbilisziben a külképviselet, a négy helyre 380 szavazót várnak.

Egy órával a magyarországi szavazókörök nyitása előtt nyílt a külképviselet Oroszországban: Kazánban, Moszkvában és Szentpétervárott, valamint Irakban, Erbílben. Szintén 5 órakor nyitott a külképviselet

 • Finnországban (Helsinki),
 • Lettországban (Riga),
 • Litvániában (Vilnius),
 • Fehéroroszország (Minszk),
 • Ukrajnában (Kijev, Ungvár, Beregszász),
 • Romániában (Bukarest, Kolozsvár, Csíkszereda)
 • és Moldovában (Kisinyov).

A tizenöt külképviseleten 5891-en kívánnak szavazni.

A Balkánon ezzel egy időben nyitott

 • Bulgária (Szófia),
 • Görögország (Athén),
 • Törökország (Isztambul, Ankara),

a Közel-Keleten pedig

 • Libanon (Bejrút),
 • Jordánia (Ammán),
 • Izrael (Tel-Aviv),
 • Szaúd-Arábia (Rijád),
 • Katar (Doha)
 • és Kuvait (Kuvaitváros),

Afrikában pedig

 • Kenya (Nairobi),
 • Etiópia (Addisz-Abeba)

külképviselete. A tizenkét külképviseleten 897 szavazót várnak.

A külképviseleteken szombaton és vasárnap több mint 58 ezren szavazhatnak, négy éve 28 ezren szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben.

6:00 Hivatalosan elkezdődött a 2018-as választás. Este hétkor urnazárás, és valamikor ma este, éjszaka megtudjak azt is, kik jutottak be egyéni képviselőként a Parlamentbe, és melyik párt szerepelt legsikeresebben a választáson, illetve melyek azok a pártok, amelyek bejutottak az Országgyűlésbe.

Amerika letudta

5:54 Az Egyesült Államokban és Kanadában helyi idő szerint szombaton este hét órakor fejeződött be a szavazás. A jogosultak az észak-amerikai kontinensen az időeltolódás miatt voksolhattak szombaton, mindenütt reggel hat óra és este hét óra között. A külképviseleteken – előzetes regisztrálás után – azok szavazhattak, akik magyar állampolgárok, és rendelkeznek magyarországi lakhellyel. Aki magyar állampolgár, de nincs állandó magyarországi lakcíme, csakis levélben szavazhat.

Az Egyesült Államokban öt városban – Washingtonban, New Yorkban, Chicagóban, San Franciscóban és Los Angelesben – várták a külképviseletek a szavazókat, míg Kanadában a fővárosban, Ottawában lévő magyar nagykövetségen és a torontói magyar főkonzulátuson lehetett voksolni.

Az Egyesült Államokban összesen 2357-en regisztráltatták magukat, csaknem mindenütt magas, 80–85 százalékos volt a részvételi arány. A Külföldi Választási Iroda (KÜVI) jelen lévő vezetői arról tájékoztatták az MTI-t, hogy incidens, rendzavarás, rosszullét sehol nem történt, a szavazás mindenütt zavartalanul zajlott le. Egy panaszos bejelentés volt, a washingtoni magyar nagykövetségen.

Az amerikai fővárosban 378-an regisztráltak, és 302 szavazó jelent meg, ez 80 százalékos részvételi arányt jelent, 140–150 volt azoknak a választóknak a száma, akik – mivel nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel – a levélben leadott voksukat személyesen adták át a nagykövetségen berendezett választási helyiségben. Peterdi Anikó, a Külföldi Választási Iroda washingtoni elnöke az MTI-nek elmondta, „egy panasztételre volt a választási listán való részvétellel kapcsolatban”. Az illető a nemzetiségi listán regisztrált, de a listán nem szerepelt, emiatt élt panasszal.

Az észak-amerikai kontinensen a legtöbben New Yorkban járultak az urnákhoz: 1070-en regisztráltak, és 947 magyar állampolgár – a szavazók 88,5 százaléka – el is ment szavazni. A csakis levélszavazásra jogosultak közül 94-en személyesen vitték be a lezárt borítékot a főkonzulátusra. Rónaszéki Áron, a Külképviseleti Választási Iroda New York-i vezetője telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az utolsó szavazó 15 másodperccel az urnazárás előtt érkezett meg, de még fogadták. A voksolás zökkenőmentes volt, hangsúlyozta, de hozzátette, voltak, akiket vissza kellett utasítani, mert vagy nem szerepeltek a választási jegyzékben, vagy csakis levélben szavazásra voltak jogosultak, ám erről nem volt tudomásuk. A New York-i misszión „több olyan eset volt, hogy valaki levélben szavazott volna, de nem kapta meg a csomagot” – közölte Rónaszéki Áron.

Kumin Ferenc New York-i főkonzul az MTI-nek elmondta: a főkonzulátus már tavaly ősz óta folyamatosan tájékoztatta a helybéli magyarságot a választási tudnivalókról. New Jerseyben, Connecticutban, Pennsylvaniában jártak, ahová nem jutottak el, ott a tiszteletbeli konzulok segítségét kérték.

„Egyszerű dolog a külföldi voksolás, de van néhány olyan szabály, amelyet nagyon meg kell érteni. Sokszor a magyar nyelv hivatalos fordulataiban talán már nem olyan könnyen kiigazodó idős embereknek kélt el a részletes tájékoztatás” – mondta Kumin Ferenc.

A kanadai fővárosban, Ottawában 120-an regisztráltak, és 94-én le is adták a szavazatukat, ez csaknem 80 százalékos részvételi arányt jelent. Valentovics Péter, a KÜVI ottawai vezetője szerint rendkívüli esemény, technikai malőr nem fordult elő, panasszal sem élt senki. „Ottawában összesen 240 polgár szavazott levélben” – tette hozzá. A kanadai Torontó magyar főkonzulátusán – Bernhard Barbara Éva helyi KÜVI-elnök tájékoztatása szerint – körülbelül 85 százalékos volt a részvétel, a 411 regisztrált szavazóból 356-an adták le a voksukat. „Rendkívüli esemény nem történt.”

5:45 Melyek az első lépések? A szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárja le a szavazatszámláló bizottság az összes szavazókörben. A szavazatszámláló bizottság előbb ellenőrzi a szavazás céljából megjelenő első választópolgár személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzéken. Az első szavazó nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja vagy a jegyzőkönyvvezető.

A szavazatszámláló bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együtt megvizsgálja, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák és a mozgóurna üres-e. Ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja az urnákat, a nemzeti színű urnazáró szalagot megköti, az urnákra címkéket ragaszt, amelyeket lebélyegez. A lezárásnak úgy kell megtörténnie, hogy az urnából – annak szétszedése nélkül – ne lehessen szavazólapot kivenni vagy az urnába (az erre szolgáló nyíláson kívül máshol) szavazólapot betenni.

De van változás a négy évvel ezelőtti szavazáshoz képest: a szavazóhelyiségben használt urnák a szavazás folyamán végig a bizottság látóterében vannak, a korábbi voksolásokkal ellentétben azokban nem kell ellenőrző lapot elhelyezni, csak mozgóurnás szavazás esetén.

Mozgóurnás szavazás során az urna lezárását követően kitöltik az ellenőrző lapot, amelyet a bizottság valamennyi tagja, valamint az elsőként szavazó választópolgár is aláír, majd az ellenőrző lapot a mozgóurnába dobják.

Még a szavazás megkezdése előtt a szavazatszámláló bizottság feladatai közé tartozik a választási iratok, nyomtatványok kihelyezése. Ebben az időszakban – a szavazás 6 órai megkezdéséig – a bizottság és a választási iroda tagjain kívül senki sem tartózkodhat a szavazóhelyiségben a sajtó és a nemzetközi megfigyelők kivételével.

5:37 Reggel hatkor kinyitnak a szavazóhelyiségek, és kezdeti veszi Magyarországon a rendszerváltás óta a hetedik országgyűlésiképviselő-választás. Folyamatosan követjük a voksolás állását, tartsanak velünk önök is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szeged Választás 2018
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés