Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. április 6. 15:14 Forrás: MTI

LMP: Ha Orbán Viktor hatalmon marad, Európa elbúcsúzik Magyarországtól

A magyar gazdaság egyre kiszolgáltatottabbá vált, sérülékenyebb, mint eddig bármikor, eközben Orbán Viktor és kormánya még el is lopta az uniós forrásokat.

Hirdetés
Hirdetés

Ezt pénteki sajtótájékoztatóján mondta Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje. Róna Péter közgazdász arról beszélt: ha Orbán Viktor hatalmon marad, Európa elbúcsúzik Magyarországtól.

A kormányfő első főbűnének nevezte az uniós források nem rendeltetésszerű felhasználását Szél Bernadett. Ezek az összegek hamarosan elfogynak – mutatott rá –, ezért Orbán Viktor már most próbálja pótolni azokat, például a paksi bővítéssel. Megjegyezte, a kormányfő ezzel uzsorakamatra eladta az országot és bizonyította az ország kiszolgáltatottságát. 

A magyar munkahelyek egy jelentős része 5-10 éven belül megszűnik a robotizáció miatt – folytatta a társelnök. Ezért is van szükség az LMP szerint válságálló, tartós munkahelyekre, amelyeket például a zöldgazdaság eredményez.

Az ország gazdasága nem alapozható kizárólag külföldi tőkére, a hazai kis- és közepes vállalkozásokat kell erősíteni – hangsúlyozta. Ehhez átcsoportosítanák a még rendelkezésre álló uniós forrásokat és ismét kétkulcsossá tennék a társasági adót – ismertette –, és kiszámítható jogszabályi környezetet teremtenének a vállalkozások számára. 

Aki az LMP-re szavaz, világszínvonalú oktatásra szavaz – jelentette ki. Azt is mondta, hogy pártja ott hozna létre munkahelyeket, ahol az emberek élnek. Erre szolgálna egy közösségi gazdaságfejlesztési alap. 

Róna Péter kijelentette: a magyar gazdaságnak az uniós pénzek nélkül nincs fenntartható kapacitása. Az ország gazdasági növekedése ezek nélkül az elmúlt 8 évben 0 és 0,5 százalék között lett volna, de ha a forrásokból kivonjuk a külföldön dolgozók hazautalt jövedelmét is, akkor 0 alá esett volna az érték. 

Úgy fogalmazott: ha Orbán Viktor hatalmon marad, Európa elbúcsúzik Magyarországtól, szerinte ugyanis Európának „betelt a pohár, elege van Orbán Magyarországából”. Ezt azzal indokolta: egyetlen politikus sem tudja megmagyarázni honfitársainak, miért finanszíroznának a saját adójukból támogatást, hogy azt a magyar kormány szervezett formában elcsalja, miközben gyalázza a finanszírozó országot. Szerinte az unió a jövőben felfüggeszti a források nyújtását és a szavazati joggal kapcsolatban is elindult egy folyamat, ami Magyarország maradéktalan elutasítását jelenti.

Róna Péter leszögezte: életképes gazdaságot nem lehet sem a mutyizásra, sem a hazudozásra építeni. Szerinte a kormányoldal kommunikációja radikálisan tér el a valóságtól. Példaként Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetőjének minapi nyilatkozatát hozta fel, aki szerinte valótlanul állította,  hogy Magyarország mutatta a második legnagyobb GDP-növekedést tavaly. Róna Péter hat olyan országot sorolt, amelyé nagyobb volt a miénknél, de mint mondta, számos országé megegyezett a magyar növekedéssel, alacsonyabb százalékos adatot pedig egy sor, Magyarországnál sokkal erősebb gazdasági erejű ország mutatott, de abszolút értékben ezek növekedése is meghaladta a magyart.

Nyomatékosította: a magyar oktatási rendszer fittyet hány a világban zajló folyamatokra, nincs felkészülve a robitizációra, ami viszont a munkahelyek 30 százalékának elvesztését is eredményezheti az OECD szerint, vagyis az iskolák versenyképtelen embereket képeznek.

A sajtótájékoztató ideje alatt Kiss Csaba Pest megyei LMP-s jelölt bejelentette visszalépését. Szél Bernadett a továbbiakat firtató kérdésre annyit felelt: továbbra is egyeztetnek az ellenzéki pártokkal, a cél, hogy a lehető legtöbb ellenzéki mandátumot hozzák el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: LMP Fidesz kampány Orbán Viktor Szél Bernadett választás Választás 2018

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés