Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Fontos a mássalhangzók összeolvadása, de fontosabb egy szabad ország szabad oktatása!
Művház 2018. április 6. 13:27

Fontos a mássalhangzók összeolvadása, de fontosabb egy szabad ország szabad oktatása!

A noÁr néven rappelő fiatal színész, Molnár Áron, a migránsok, menekültek és bevándorlók után most a magyar oktatás helyzetével foglalkozik legújabb, látványos videójában.

Úgy másfél hónapja elég nagy figyelmet kapott Molnár Áron, Junior Príma-díjas színész, amikor egy rapszámban próbálta helyretenni a fejekben, hogy mit jelent az, hogy migráns, menekült, és bevándorló.

Az Ébresztő című számnak akkor olyan nagy lett a visszhangja, hogy Molnárt több nagy tévécsatorna műsorába is meghívták, ahol már akkor arról beszélt, nem egyszeri alkalomról van szó: noÁr néven a jövőben is fontos közéleti témák feldolgozását tervezi.

Ennek megfelelően a napokban fel is került a YouTube-ra a második videoklipje, amiben az oktatással foglalkozik. 

A szöveg és a rap stílusa nagyon hasonlít az előző számra, és bár ebben most nincsenek olyan könnyen megjegyezhető, fogós sorok, mint az előzőben volt például az, hogy

„Zsigmond Vilmos filmjeit te szereted-e? Mert ő is migráns volt, akárcsak Teller Ede! A lasztit Puskás mintájára tereled-e? Mert ő az ország leghíresebb migráns embere. - Ne!!! - De!”

– azért így is képes megragadni a hallgató figyelmét.

Molnár lényegében az elmúlt hónapok diáktüntetéseinek legfontosabb üzeneteit foglalja össze a dalban: modern, diákközpontú, a kreativitást, a konstruktív együttműködési készséget fejlesztő, kritikus gondolkodásra nevelő oktatást szeretne az elavult, felesleges információk tömegének bemagolására építő tanítás helyett.

Egy-két konkrét reakciót is megfogalmaz az elmúlt hónapok diáktüntetései, és az arra adott kormány- és médiareakciók kapcsán, amikor például azt mondja:

„Azért, mert kiállunk a vita és az érv mellett, talán mégse legyünk megbélyegzett bérencek!”

Vagy, hogy

„Egy ország csöndben tűri és hallgatja, ahogy egy diákot a tévében okítanak nyelvtanra.”

– utalva ezzel a nagy visszhangot kiváltó esetre, amiko az Echo TV riportere élő adásban próbálta mondatelemzéssel leckéztetni a tüntető diákok vezetőjét.

De ott van például az a rész is, hogy

„Legyen autonóm az iskola! A liberális miért eretnek? Mi mind azokért állunk ki, akik tanítani szeretnek!”

– ami szintén egyértelmű utalás az elmúlt időszak politikai reakcióira.

A szám végén pedig az előzőhöz hasonlóan legnagyobb vágyát is megfogalmazza:

„Könyörgünk az oktatás ne pénz kérdése legyen!”

Mindehhez pedig egy figyelemreméltó, izgalmas, kreatív vizuális megoldásokkal teli klipet készítettek, tele egy csomó történelmi és popkulturális utalással, amik miatt többször is érdemes megnézni az egyébként talán megint kicsit túl hosszú szám klipjét.

Nem lennénk meglepve, ha a közeljövő diáktüntetéseinek himnuszát készítette volna el a fiatal színész.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hiphop Molnár Áron oktatás oktatásügy rap színész zene