Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. április 6. 12:42

Molnár Ferenc-bemutató: Színház az egész világ

Képriport
Molnár Ferenc Színház című három egyfelvonásosával zárja az idei évadot a prózai társulat. A ma esti nagyszínházi bemutatót Horváth Péter állította színpadra.

Hirdetés
Hirdetés

Molnár Ferenc színházzal, színészekkel kapcsolatos három önálló történetet tartalmazó, érzelmes vígjátéka – Előjáték Lear királyhoz, Marsall, Az ibolya – könnyed kikapcsolódást ígér a nézőknek.

Horváth Péter szerint hazai drámaíróink közt Molnárnál jobban alighanem senki sem ismerte a színház, a színpad világát, bizonyítja ezt az 1921-ben született Színház című három egyfelvonásosa is.

Molnár Ferenc világszerte ismert és nagyra becsült sikerszerző, darabjait megszületésük óta rendre műsorra tűzik a világ legkülönfélébb színházai. Elsöprő sikerét már életében irigyelték. Korabeli kritikusai viszont műveit általában felületesnek, bár kétségkívül szórakoztatónak találták.

Molnár három egyfelvonásost írt a színházról, később pedig egybeszerkesztette őket: a Színház összefoglaló címet adta nekik, hiszen egybetartoznak, mert mindhárom történet a „színház a színházban” izgalmas, s főként humoros jelenségéről szól.

Az Előjáték Lear királyhoz című szatíra egy színészóriás története, aki kénytelen visszaélni tehetségével, hogy mentse a bőrét az elcsábított hölgy férjétől.

A Marsallban egy szerelmi viszony feloldása, szintén a férjjel való konfliktus megoldása kényszeríti szerepjátékra a főszereplő művészt.

Az utolsó vígjáték, az Ibolya pedig a „szereposztó díványt” figurázza ki, csak éppen fordítva: a színházigazgató szemszögéből ábrázolja a színésznők szerződtetésének árnyoldalait.

A három egyfelvonásos darab főbb szerepeiben Sorbán Csabát, Poroszlay Kristófot, Waskovics Andreát, Borovics Tamást, Pataki Ferencet, Szabó Gabit, Olasz Renátót, Molnár Erikát és Ferencz Nándort láthatják a szegediek, egy rövid időre a rendezőasszisztens, Bacsa Erika is feltűnik a színen.

Többük számára a darab egyben búcsújáték is lesz: a szereplők közel fele ugyanis jövőre más társulatnál folytatja a munkát.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Horváth Péter Molnár Ferenc Szegedi Nemzeti Színház színház

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés