Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Százszorszép: tavaly májusra be kellett volna fejezni, de még el sem kezdődött a felújítás
Szegeden 2018. április 5. 07:49 Forrás: Szegedi Tükör

Százszorszép: tavaly májusra be kellett volna fejezni, de még el sem kezdődött a felújítás

Már működnie kellene a szerb oktatási központnak az egykori Százszorszép Gyermekházban. Erről határozott a kormány még 2016-ban, de sehol semmi.

Hirdetés

2016 végén százmilliárdokat szórt szét a kormány újonnan épülő futballstadionokra, sportcsarnokokra, infrastrukturális beruházásokra. Ekkor jutott közel 400 millió forint a Szegedi Szerb Oktatási Központra is, amit az akkor már évek óta üresen álló Százszorszép Gyermekház Kálvin téri épületében alakítottak volna ki.

A 2016. december 28-i kormányhatározat szerint a gyermekház egykori székházát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vásárolta meg 146 millió forintért a várostól. Az is szerepelt a határozatban, hogy a kormány 232 millió forintot biztosít a Kálvin téri épület felújítására. A befejezési határidőt 2017. május 31-ében szabta meg a kormányhatározat.

Az épületben és annak környékén azóta sem történt semmi.

Tavaly úgy nyilatkozott Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke, hogy már 2015 februárjában határozott arról az országos önkormányzat közgyűlése, hogy oktatási központot alapít Szegeden, ahol szerb óvodát és iskolát működtet. A legutóbbi népszámláláson 1408-an vallották magukat szerb nemzetiségűnek. Ezzel a cigány és a német után a szerb a legnagyobb nemzetiség Szegeden.

Megkérdeztük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy mikor kezdődik, mennyi ideig tart és melyik cég végzi az épület teljes felújítását. Azt a választ kaptuk, hogy zajlanak az egyeztetések az MNV Zrt. és a Szerb Országos Önkormányzat között, annak lezárását követően kezdődhetnek meg az ingatlan felújításának kivitelezési munkálatai.

Többször kerestük az ügyben a Szerb Országos Önkormányzatot is, ahonnan a mai napig nem kaptunk választ.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Százszorszép Gyermekház Szerb Országos Önkormányzat