Hirdetés
Túl a városon 2018. április 4. 16:45 Forrás: Index / MTI

Jobb később, mint soha? Visszaléptetésekről állapodott meg az MSZP-Párbeszéd, a DK és az Együtt

Egyéni országgyűlési képviselőjelöltek visszaléptetését jelentette be az MSZP-Párbeszéd, a DK és az Együtt szerdán Budapesten.

Hirdetés

A megállapodás szerint Budapest két választókörzetében az Együtt jelöltje javára lép vissza az MSZP-Párbeszéd és a DK. A csepeli választókörzetében Szabó Szabolcs, míg a XVI. kerületben Vajda Zoltán marad a jelölt.

Az Együtt visszalépteti a jelöltjeit az MSZP javára a főváros a III. kerületében, ahol Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, a XX. kerületben, ahol Hiller István, az MSZP választmányi elnöke és a XXII. kerületben, ahol Molnár Gyula MSZP-elnök indul. Az Együtt ugyancsak visszalép Nyíregyházán Csabai Lászlóné, Debrecenben Gurmai Zita és Szigetszentmiklóson Stefanik Zsolt MSZP-Párbeszéd-jelöltek javára.

A DK javára lépnek vissza az Együtt jelöltjei Budapesten a II. kerületben, ami Niedemüller Péter DK-alelnök körzete, a XII. kerületben, ahol Bauer Tamás indul a DK-tól, a XI. kerületben Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagjának választókörzetében, továbbá Győrben, ahol Glázer Tímea és Dunakeszin, ahol Rónai Sándor a DK jelöltje.

A sajtótájékoztatón bejelentette visszalépését V. Naszály Márta, az MSZP-Párbeszéd belvárosi jelöltje is Csárdi Antal LMP-s politikus javára, hogy a Fidesz leváltható legyen. Ő azt kérte az LMP-től, hogy az egyoldalú lépését, ha tudja, viszonozza fontos és nyerhető körzetekben. Példaként az óbudai választókörzetet említette.

Juhász Péter, az Együtt elnöke közölte: bíznak abban, hogy vasárnap az ellenzék többséget szerez. Mint mondta, reméli, hogy a csepeli választókörzetben – ahol Szabó Szabolcs áll szemben Németh Szilárd Fidesz-alelnökkel – az LMP és a Jobbik jelöltjétől is várható „egy gesztusértékű visszalépés”. Juhász arról is beszélt, hogy Orosházán a helyiekre bízzák a visszalépésről történő megállapodást. Szerinte az Együtt helyi jelöltje, Bod Tamás egyedül áll majd szembe a fideszes Simonka Györggyel, akivel szemben büntetőeljárások indultak. Szerinte az Együtt eddig is megtett mindent a kormányváltásért, a mostani visszaléptetésekkel a pártnak az ország háromnegyedében, 76 helyen nem lesz jelöltje annak érdekében, hogy megvalósuljon a kormányváltás. Juhász szerint nagy felelőssége van az LMP-nek, amelynek 103 és a Momentumnak, amelynek 90 körzetben áll még a jelöltje. Ezt rendkívül felelőtlen magatartásnak nevezte, majd egyoldalú – a választói akaratot tükröző – lépések megtételére kérte a két pártot.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke úgy értékelt: a demokratikus ellenzék választói számára egy sokkal egyszerűbb és sokkal tisztább képet sikerült alkotni. Szerinte a megállapodást a pártok azért kötötték meg, hogy „együtt kisebbségbe szorítsák a Fideszt”. Mint mondta: van még teendő és vannak még konzultációk a háttérben, és abban reménykednek, hogy újabb bejelentések lesznek a következő napokban. Gyurcsány arról is beszélt, hogy sokáig hezitált a DK színeiben a XVI. kerületben a fideszes Szatmáry Kristóf kihívójaként induló Nemes Gábor szakszervezeti vezető visszahívásán. Újra kell gondolni a munkásképviseletek és a szakszervezetek jogait, ezért támogatták Nemes Gábor indulását – magyarázta, hozzátéve, találni fognak neki olyan szerepet a magyar politikában, amely közelebb visz ehhez a célhoz.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, büszke arra, hogy létrejött a megállapodás. Szerinte érdemben növekedett annak az esélye, hogy Magyarország április 8-án megszabadulhasson az elmúlt nyolc év zsarnokságától. Közölte, az MSZP-Párbeszéd belvárosi jelöltjének visszalépése, óriási terhet rak az LMP vállára. Kitért arra is, tudja, hogy pokoli nehéz volt a most visszalépett jelölteknek, mert sok energiát fektettek a kampányba, ezért köszöni nekik a visszalépést. Ugyanilyen nagyvonalúságot elvárnak azoktól a pártoktól is, amelyek jelenleg nincsenek itt, de talán érzik azt, az ország ügye fontosabb az ő pártügyüknél – fogalmazott egyértelműen az LMP-re, a Momentumra és a Jobbikra utalva.

A bejelentésen részt vett Molnár Gyula is.

A sajtótájékoztatót megelőzően Bangóné Borbély Ildikó, aki csepeli választókörzetben volt az MSZP-Párbeszéd jelöltje, a Facebook-oldalán jelentette be, hogy „minden alkutól függetlenül”, egyoldalúan visszalép.

Az Index élőben közvetítette a Facebookon a sajtótájékoztatót, ami teljes egészében visszanézhető:

(fotó: az Index Facebook-videójának pillanatképe)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: DK Együtt kampány MSZP Párbeszéd választás Választás 2018 visszalépés