Hirdetés
Szegeden 2018. április 4. 11:35 Forrás: Szegedi Tükör

Elkezdődött Odessza felújítása

Képriport
Decemberre elkészülnek vele; következik Belső-Tarján és a Stefánia.
Hirdetés

– Ma elkezdődik Szeged legrégebbi lakótelepének, Odesszának a teljes felújítása – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Botka László. A polgármester hozzátette, a beruházás megközelítőleg 900 millió forintba kerül. Az összeg döntő részét a Szegednek jutó címzett uniós támogatásból biztosítják, fennmaradó része városi önerő. A közbeszerzési pályázaton győztes kivitelező egy szegedi cégek alkotta konzorcium, ami 175 napra vállalta a munkát, vagyis az december közepére készül el.

A projekt „zöld számai”

110 fát ültetnek,
22 ezer 300 négyzetméteren gyepesítenek,
4760 cserjét és talajtakarót,
valamint 11 ezer 300 évelő növényt ültetnek,
illetve 2590 méteres öntözőhálózatot építenek ki.

A városrész teljes egészében megújul a Zöld város programban, ami négy részből áll. Első lépésben a liget rehabilitációja indult el, a második ütemben Odessza fiatalodik meg. A munka rövidesen Belső-Tarjánban folytatódik, majd a Stefánián és a Tisza-parton. A polgármester hangsúlyozta, a Zöld város program nem alaptalanul kitalált fantázianév, hanem azt jelenti, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően nagyrészt a zöldterületekre koncentrálnak.

Odessza városrész minden közterülete újjászületik a következő hónapokban. Sokkal zöldebb, sokkal élhetőbb lesz a terület, mint korábban. Nem marad el a kispiac és a buszmegállók korszerűsítése, vagyis minden megújul, ami a lakóházakat körbeveszi. Botka László felidézte, hogy februárban arról döntött a közgyűlés: kiegészítő pénzkeretet is biztosít ehhez a beruházáshoz.

A városi költségvetésből további 120 millió forintot fordít a járdák és az utak rendbetételére, amit az Európai Unió nem finanszíroz. A városvezetés úgy látja, ha egy városrész megszépül, az ott élők jogos elvárása, hogy ezeket a közterületeket is felújítsák. Ezeknek a kivitelezése nyáron kezdődik el.

Decemberre tehát a zöldterületek, a közösségi terek, a kispiac, a közvilágítás, a járdák és az utak is elkészülnek. A polgármester megköszönte a körzet két önkormányzati képviselőjének, Joób Mártonnak és Kormos Tibornak a munkáját, amivel az utóbbi években hozzájárultak a projekt előkészítéséhez, és például összegyűjtötték a környékbeliek javaslatait.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Odessza felújítás Joób Márton Kormos Tibor Zöld város program