Hirdetés
Szegeden 2018. április 4. 11:36

Többen dolgozunk, de még jóval az átlag alatt keresünk

Kétezerrel többen dolgoztunk a megyében tavaly, amit egy évvel korábban. Továbbra is az átlag alatt keresünk: a fővárositól 81 ezer forinttal, az országos átlagtól pedig közel 28 ezerrel maradnak el a nettó keresetek Csongrád megyében.
Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal a napokban tette közzé az elmúlt év „mérlegét”. A hivatal többek között mérte a fővárosban és a 19 megyében élők kereseti viszonyait is. Csongrád megye változatlanul a középmezőnybe tartozik.

2017-ben a vonatkozási körbe tartozó megyei székhelyű szervezeteknél átlagosan 102 ezren álltak alkalmazásban, 1,9 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A fizikai és a szellemi foglalkozásúak létszáma 0,8, illetve 3,2 százalékkal bővült.

Az alkalmazottak 61 százalékát foglalkoztató versenyszférát 2,2 százalékos létszámnövekedés jellemezte, a költségvetési szerveknél viszont 0,9 százalékkal csökkent a dolgozók száma. A közszférában a létszámcsökkenés a közfoglalkoztatottakat érintette.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 255 ezer, míg az adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 170 ezer forintot tett ki.

A bruttó és nettó átlagkereset egyaránt 14 százalékkal emelkedett az előző évihez képest, a növekedés üteme meghaladta az országos átlagot. A keresetek továbbra is jelentősen, 14 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint országosan.

Míg a fővárosban tavaly átlagosan 251 ezer forintot vittek haza, addig Csongrád megyében a nettó átlagkereset alig érte a 170 ezer forintot.

Ezzel a megyék rangsorában a kilencedik helyen állunk. A legrosszabbul teljesítő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élőknél viszont 32 ezer forinttal többet vihetünk haza havonta.

A havi bruttó és nettó átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 15, a szellemieknél 13 százalékkal emelkedett. A növekedés mértéke az előbbieknél nem érte el, az utóbbiaknál meghaladta az országos átlagot.

A közfoglalkoztatás hatását kiszűrve a havi bruttó átlagkereset 267 ezer, a nettó 177 ezer forint volt a megyében.

Az átlagos havi munkajövedelem 2017-ben 266 ezer forintot tett ki, ami 14 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A legjobb fizetéseket az információ és kommunikáció területén dolgozók mondhatták magukénak, ők átlagosan nettó 228 ezer forintot kerestek.

Viszonylag jól fizető területnek számít még a megyében a tudományos és műszaki tevékenység, valamint az oktatás, míg a legrosszabbak a kereseti viszonyok a vendéglátásban és az egészségügyi szolgáltatásban, ahol a nettó átlagkeresetek alig haladják meg a 114 ezer forintot.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fizetés Központi Statisztikai Hivatal KSH