Művház 2018. április 4. 10:23

Az Öregördög, a Pestis és a hazajáró lelkek a mozivásznon

Képgaléria
Magyarország legnagyobb összművészeti észt fesztiválja ma érkezik Szegedre. A mára már hagyományosnak tekinthető filmvetítésekre ezúttal is a Grand Caféban kerül sor április 4. és 6. között.

Hirdetés

Lehetséges a Pestis eszén túljárni? Beveszi-e az Arvo Pärtre emlékeztető szórakozott Zeneszerző az extasy tablettát? Mi szükséges ahhoz, hogy az ember 40 fölött rátaláljon a szerelemre? Megtörheti-e a kóros anya-fia függőségi viszonyt a szexi mosógépszerelő, aki történetesen egy farkas? És mihez kezdjünk, ha az apánk rástartol a nőre, akit kinéztünk magunknak?

Megannyi kérdés, amelyekre az Észt hét filmjei keresik a választ.

A vetítések sora április 4-én, szerdán Mart Kivastik novellájának filmadaptációjával indul. Az Amikor a legkevésbé várod című film két főszereplője – egy férfi és egy nő – hivatásos szerencsétlenkedők, akikre első ránézésre nemigen mernénk tétet tenni. De még az is lehet, hogy kisül valami a találkozásukból…

Az idei Észt hét minden bizonnyal legjobban várt filmje a November, amely a hazánkban is mindenre elszánt rajongótáborral rendelkező észt kultuszregény, az Ördöngös idők alapján készült.

Az erőteljes képi világú, sejtelmes atmoszférájú felnőttmesében a fekete humor és a romantikus szerelem találkozik, és bármelyik bokor mögül előugorhatnak az észt népi hiedelemvilág legelképesztőbb alakjai.

A festői észt tengerparton játszódik A bácsi, aki hasonlít rám című film, amely a ránk kényszerített közelségről és a letagadhatatlan szeretetről szól.

Az „A lánc vége” egy elsőfilmes debüt, melynek nemzetközi premierje a Karlovy Vary fesztiválon volt. A nüanszokban gazdag és finoman szőtt helyzetkomikummal fűszerezett beszámoló egy gyorsétterem utolsó napjáról. És természetesen a rajongók kedvéért nem maradhatnak el és észt animáció legújabb filmjei sem.

A 11. Észt hét egyben az észt állam függetlenségének 100. évfordulóját ünneplő programsorozat is.
Az észt történelem képekben című kiállítás április 12-ig tekinthető meg az SZTE BTK-n. A tárlat archív fotók és képi dokumentumokon keresztül mutatja be, hogyan lett Észtország a technológia, a gazdaság és a kultúra területén az egyik leggyorsabban fejlődő európai állama.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fesztivál film Grand Café mozi