Hirdetés
Túl a városon 2018. április 3. 19:25 Forrás: Index

Összeomlott Európa légi közlekedése: ha kedd este kell repülnie, biztosan késni fog

Meghibásodott a brüsszeli Eurocontrol kulcsfontosságú számítógépes rendszere. Az európai repülőjáratok jelentős része csak késéssel tud elindulni.
Hirdetés
Hirdetés

Az EU légiforgalmi irányító rendszerét működtető brüsszeli Eurocontrol bejelentette, hogy egy fontos rendszere (Enhanced Tactical Flow Management System) meghibásodott, és a technikai problémák miatt a napi 29 500 európai járat fele késéssel indul – írja az Index.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója a lapnak elmondta, hogy minden európai repülőtéren korlátozni kellett az indulásokat.

Mint mondta, Budapest óránként öt járatot tud elindítani, abban a sorrendben, ahogy erre engedélyt kapnak, de például 16 és 17 óra között kilenc gépnek kellett volna felszállnia.

Hardy Mihály azt javasolja, hogy érdemes felhívni a légitársaságokat, illetve aki megadta a telefonszámát, nézze meg, hogy nem kapott-e sms-ben tájékoztatást, mert egész Európában késések várhatók. Az Eurocontrol azt ígérte, hogy még kedd estére úrrá lesz a helyzeten.

Az Index háromnegyed hatkor már arról írt, hogy valamelyest javult a helyzet, jelenleg hét repülő tud Budapestről felszállni, öt nyugati és kettő keleti, illetve déli irányba.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!