Szegeden 2018. április 3. 08:06

Nem biztos benne, hova kell mennie szavazni április 8-án? Segítünk!

Itt a teljes szegedi utcanévjegyzék, egyszerűen könnyen használható.

A mindenkori választások első borítékja az a bizonyos választási értesítő, amiben arról tájékoztatnak minket, hogy azon a bizonyos napon hova is kell mennünk szavazni. Ezzel általában három dolog történik:

  • kibontatlanul, olvasatlan dobjuk a kukába a többi szórólappal, reklámújsággal együtt,
  • ha el is olvassunk, utána kidobjuk
  • elolvassuk, majd eltesszük valahova, és soha többet nem kerül elő.

Persze a többség rutinos voksolóként tudja, hova kell mennie szavaznia, de a legutóbbi nagy választókerület-átrajzolásnál előfordulhatott, hogy nem oda kellett menni, ahova korábban jártak az állampolgárok – Tarján volt erre szép példa, voltak olyan utcák, amelyek teljesen másik iskolába kerültek át, és bizony voltak páran akik ott bosszankodva a Sólyom utcai intézmény bejárata előtt elhatározták, nem érdekli őket, nem mennek át a másik intézménybe.

És hát olyan is van, hogy bizony az utolsó pillanatban feszül rá az ember, hogy kellene mennie, de hova? Ezt a papírt nem kell vinni voksolni, a választók nagy része komoly bajban lenne, ha meg kellene őrizni, így valahol teljesen természetes, hogy a fönti három opció között dől el a sorsa.

Renden van, nem találjuk a papírt, de akkor mi legyen? Két dolog történhet az esetek többségében, de „mutatjuk” a jó megoldást is:

  • magabiztosan nekiindulunk, és szerencsénk van, ugyanoda kell menni, ahova legutóbb is,
  • magabiztosan nekiindulunk, és kiderül, bizony máshova kell menni. Ekkor az a párt, amelyre a voksunkat akartuk adni, már csak abban bízhat vagyunk annyira öntudatosak, amennyire lámák*, és elmegyünk a másik, a jó szavazókörbe.
  • megnézzük az interneten.

Szeged önkormányzatának honlapján van egy príma, könnyen kereshető adatbázis.

A lenyíló ablakban vagy elkezdünk görgetni, vagy elkezdjük gépelni az utca nevét, ahol lakunk. A mellette lévő mezőbe beírhatjuk a házszámot, de az már nem is fontos. A Keres gombot megnyomva megtudhatjuk, hogy melyik szavazókörbe kell mennünk, sőt, jelzik, előzetesen a szavazókör számát is. Így ha nem tudnánk, kire is akarunk szavazni, akkor még az utolsó pillanatban tájékozódhatunk is a jelöltekről. Bár a többség azt (szinte) biztosan tudja, melyik pártra akar szavazni.

*De mi az a láma?

Lámának az ügyetleneket, tájékozatlanokat, felkészületleneket – hogy ilyen politikailag korrekt kifejezéseket használjunk – nevezni a szleng.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szeged Választás 2018 utcanévjegyzék