Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. április 2. 12:24

Nem tudni, mi lesz az Apáthy kollégiummal

Képgaléria
Még januárban jelent meg a hír, hogy jelentős összegeket kap a Szeged-Csanád Egyházmegye, többek között oktatási célokra. Az információk szerint ebből az összegből jutna a Dóm téren található Apáthy kollégium elbontására is, hogy helyébe egy másik kollégium épüljön.

Hirdetés

Mi is hírt adtunk róla, nemcsak futballstadiont, ifjúsági központot és szállodát, de új egyházi iskolát is épít a püspökség a volt Napfény kemping helyén a Dorozsmai úton, valamint lebontja a 34 éve épült Apáthy-kollégiumot, aminek a helyére újat emel. A focistadionra és a többi létesítményre 10 milliárd forintot, az új katolikus iskolára 20 milliárd forintot kapott a püspökség a központi költségvetésből az államtól.

Az Apáthy kollégium a 80-as években épült, 234 férőhelyes. Sokan nem igazán értik, miért is kellene elbontani az épületet, hiszen jó állapotban van. Megkerestük az egyházmegye és az egyetem illetékeseit, mi is lesz az épület sorsa.

Kérdéseinkre a Szeged-Csanád Egyházmegyétől a következő választ kaptuk: „A Szeged-Csanádi Egyházmegye nem vásárolta meg az 1980-as években épült Apáthy István Kollégiumot. Az épületet nem volt és nincs is szándékában az egyházmegyének megvásárolnia. Mint arról korábban dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök nyilatkozott, a létesítményt jelenleg az orvosi kar hallgatói használják. Ha a kollégiumot kiürítik, akkor kerülhet sor az épület esetleges lebontására, és - központi költségvetésből - új létesítmény építésére. Szakemberek szerint ugyanis drágább lenne modernizálni az Apáthy Kollégiumot, mint újat építeni. Így azután homlokzatában a korabeli tervekhez igazodó diákszállást lehetne kialakítani, amely egységessé tenné a Dóm téri épületegyüttest.”

Mint a válaszból kiderül, az egyházmegye nem akarja megvásárolni az épületet, de ha kiürítik, akkor lebonthatják. Szóval némi ellentmondás van a válaszban, de előrevetíti az épület sorsát.

Természetesen az egyetem illetékeseit is megkerestük az ügyben. Vagy nagyon nehezet kérdeztünk, vagy valami súlyos titok lappanghat a háttérben, mert az elmúlt közel két hétben nem sikerült az egyetemnél megtalálni az illetékest, aki választ tudna adni a kérdésekre. Igaz, azóta kaptunk, vagy húsz e-mailt a sajtóosztálytól, különféle témákban, de erre az egyszerű négy kérdésre nem tudtak nekünk választ adni.

Szóval nem lettünk sokkal okosabbak. Ami kiderült: a kollégium még az egyetem tulajdonában van, az egyházmegye nem akarja megvásárolni. Azonban ha kiürítik, akkor a püspök szerint – akinek nincs köze az épülethez – lebonthatják, és helyére egy új kollégium épülhet. Most itt tartunk!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Apáthy-kollégium Szegedi Tudományegyetem SZTE Kiss-Rigó László Szeged-Csanád Egyházmegye

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés