Hirdetés
Hirdetés
Kék hírek 2018. április 1. 19:15 Forrás: player.hu

Nem tetszik a rendőröknek a fekvőrendőr kifejezés, betiltanák

A rendőrök szerint a fekvőrendőr kifejezés sértő és nem is kellően kifejező. Éppen ezért teljesen új elnevezést szeretnének, amelyet jogszabályban is rögzítenének.

Hirdetés

Semmilyen törvényben, rendeletben vagy hivatalos iratban nem szerepel a fekvőrendőr kifejezés, mégis mindenki, vagy legalábbis minden közlekedő tudja, mit jelent: azt a mesterséges, küszöbszerű akadályt, amelyet a forgalom lassítása érdekében telepítenek az úttestre – írja a player.hu

Egy rosszul vagy rossz helyre épített fekvőrendőr zavarhat autóst és motorost egyaránt, ezt tudjuk, de az újdonság, hogy a hús-vér rendőröket is zavarja a név. Érvelésük szerint a „fekvő” kifejezés arra utal, hogy nem csinálnak semmit, tehetetlenek és útban vannak, ami „éppen az ellentéte az állampolgárokat segítő, értük olykor az életüket is kockáztató kollégák meghatározott, illetve szokásos tevékenységének”, ezért az bántó és hosszú távon rombolja a rendészeti szakma presztízsét, amellett, hogy szerintük nem is utal kellően a sebességcsökkentési célra.

A közlemény javaslatot is tartalmaz: a fekvőrendőr helyett a sebességcsökkentő küszöb kifejezést szeretnék meghonosítani, ami jogszabályi szinten még csak-csak megoldható, de nagy kérdés, a köznyelvben mikorra terjedhet el az új név, ha elterjed egyáltalán valaha.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fekvőrendőr név rendőrség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés