Hirdetés
Szegeden 2018. április 1. 11:40 Forrás: Szegedi Tükör

Magyarország nem lehet tovább a kevesek zsákmánya

Képgaléria
A politikának nem néhány ember gazdagodását kell szolgálnia, hanem az emberek mindennapi életét kell jobbá tennie – vallja Szeged szocialista országgyűlési képviselője, Szabó Sándor. Négy éve illúziók nélkül fogott neki a parlamenti munkának, de a fideszes úthenger még őt is meglepte. Most mégis folytatni szeretné a munkát, motiváltabb, mint eddig bármikor. Úgy érzi, eljött az idő a Fidesz hatalmának megtörésére.

Hirdetés
Hirdetés

– Milyennek képzelte négy évvel ezelőtt a parlamenti munkát?

– Korábban sem voltak illúzióim, az már Szegedről jól látszott, hogy a Fidesz elfoglalta az országot. A valóságban is hamar megtapasztaltam, hogy a kétharmad úthengerként gázol át mindenen. A parlamentben mindvégig nagyon nyomasztó volt a jobboldali erődemonstráció. Négy év személyes tapasztalata alapján elmondhatom, törvénygyárat csinált a parlamentből a Fidesz. A kormány nem egyeztet, nem vitatkozik, hanem erőből végigviszi az akaratát. A jobboldali képviselők sokszor azt sem tudják, mit szavaznak meg, csak parancsra megnyomják a gombot.

– Milyen eséllyel sikerült ez ellen harcolnia?

– Bármilyen erős is a fideszes úthenger, mindig van esély és remény. Sok nehéz percet sikerült szerezni a hatalomnak az elmúlt években a felszólalásaimmal, interpellációimmal. Nem is eredménytelenül. A vadasparki játszótérmutyi gyanúsítottjai már előzetesben ülnek, sikerült a vasárnapi boltzárat is visszavonatni, a civil mozgalmakkal közösen pedig meghátrálásra kényszerítettük a netadóval kapcsolatban Orbánékat. A Fidesz mindig visszavonulót fúj, ha erőt mutatunk fel vele szemben.

– Személyesen milyen ügyek mellett állt ki?

– Három konkrét terület folyamatosan adott munkát az elmúlt években: az önkormányzatok jogfosztása, az egyre szakadozó szociális háló és az egészségügy leépítésével kapcsolatos problémák. Emellett többször szót emeltem a hulladékgazdálkodás anomáliáiról, felszólaltam a Ságvári-gimnázium nevével kapcsolatos vitában, sürgettem a panelfelújítási program folytatását, és lobbiztam az új fedett uszodánkért is. Ugyanilyen fontosak voltak a szociális ügyek, hiszen az ellátórendszer átalakítása több ezer szegedi családot érintett, de a bérek rendezése, a szegénység és gyermekéhezés visszaszorítása is ugyanilyen fajsúlyos ügyek.

(fotók: Iványi Aurél)

– Hogy érzi magát a mai Magyarországon?

– Azt látom, nagyon sok tehetséges és szorgalmas ember él az országban, akiket a Fidesz uralma korlátoz, és nem enged kiteljesedni. Éppen ez az apátia, a beletörődés a kormány célja, el akarják hitetni, hogy nincs más lehetőseg, csak ők, hogy végül bármit megtehessenek velünk. Ez nem igaz!

– Szegeden milyen volt az elmúlt négy év?

– Ez a gyönyörű város egy kisebb sziget az országban. Szegedet az elmúlt négy évben is a békés, nyugodt építkezés jellemezte, ezért állíthatom, hogy nyertes város vagyunk. Az elmúlt években toronymagasan a legtöbb fejlesztési forrás hozzánk érkezett a magyar nagyvárosok közül. Közel 3 és fél ezer új munkahely született, döntően az informatikai és szolgáltatási szektorban, iskolák, óvodák, orvosi rendelők újultak meg. Ezt a békés fejlődést szeretnénk folytatni: a terveink szerint hamarosan megújul a liget, Tarján és Odessza, korszerű fedett uszoda épül, és minden városrészben születik valami új, ami az ott lakók életét teszi szebbé, kényelmesebbé.

– Mára sokan belefásultak a politikába. Úgy érzik, nem lehet gátat szabni a korrupciónak.

– Mindenkinek azt javaslom, higgye el, rosszabb is lehet, ha nem teszünk semmit, és ez a kormány itt marad. Nem szabad hagynunk, hogy Voldermortok, Rogánok, Vajnák, Mészáros Lőrincek és Tiborczok hordják szét a köz pénzét korrupciógyanús ügyek mentén, miközben nem jut pénz a kórházakra, lepusztítják az oktatást, tönkreteszik a gyermekeink jövőjét. Ehelyett a politikának az emberek mindennapi életét kell jobbá tenni!

A képviselő nyuszija

Idén húsvétkor Ambrózfalva lesz az úti cél – tudtuk meg Szabó Sándortól. Az ünnepen a szülői házban jön össze a nagycsalád: ott lesznek a testvérek, szülők, unokák. A Dunántúlról, Békésből és Csongrádból is eljönnek, hogy együtt szeljék fel a húsvéti sonkát, és persze meglocsolják a család hölgytagjait.

– Ismét megméretteti magát a választásokon. Nem fáradt bele a küzdelmekbe?

– Ellenkezőleg. Az elmúlt évek megerősítettek abban, hogy tovább kell dolgoznom egy nyugodt, biztonságos és igazságos országért.

– Miből táplálkozik az elszántsága?

– Abból, hogy látom, a Fidesz rendszere a végletekig kiélezte a társadalmi igazságtalanságot, az ország kirekesztettek sokaságára és kevesek kiváltságosságára bomlott. Azt tapasztalom, hogy nem számít a szaktudás és a képesség, csak a Fideszhez való lojalitás. Napról napra szembesülnöm kell azzal, hogy a fideszesek nem lopnak, hanem egyenesen kirabolják az országot, és erre még törvényt is hoztak. Az egész országot kiskirályok irányítják, mi pedig csak alattvalónak kellünk. Én nem akarok ilyen országban élni!

– Hogyan fogadták a szegedi választók, hogy ismét ringbe száll?

– Közel tízezer támogató aláírást gyűjtöttünk össze az MSZP–Párbeszéd szövetség másik szegedi jelöltjével, Joób Mártonnal. Ez sokszorosa annak, ami az induláshoz szükséges. Több kampányt végigcsináltam már, de ilyen nagymértékű támogatást és ennyi szeretetet, mint amit most tapasztaltam, sohasem kaptam még az itt élőktől. Ez a sok ajánlás bátorítást és komoly megerősítést ad, hogy jó úton járunk.

– Mit tapasztalt a személyes találkozások során?

Mindenhol azt éreztem, hogy a szegediek elégedettek a város fejlődésével, és továbbra is ezt a nyugodt, békés és kiszámítható életet szeretnék támogatni. Országos ügyekben pedig a többség változást, kormányváltást akar, a szegedieknek elegük van a kiskirályokból és abból, hogy nem működik az egészségügy, és romlik az oktatás színvonala. A többségnél az egyre jobban elhatalmasodó korrupció is kiveri a biztosítékot, ebben a tekintetben ma már Európában az utolsó előtti helyet foglaljuk el.

– Mit várnak az emberek az ellenzéki politikusoktól?

– Azt szeretnék, hogy az egyéni választókerületekben mindenhol a legesélyesebb ellenzéki jelölt álljon ki a Fidesz jelöltjével szemben, mert csak így van esély arra, hogy megvalósuljon a kormányváltás.

– Ön szerint mi a választás tétje?

– Április 8-án eldönthetjük, hogy milyen Magyarországon fogják leélni az életüket a gyermekeink és unokáink. Szavazhatunk arról, hogy a békés fejlődést, a szabad, európai Magyarországot választjuk, vagy a gyűlölködést, a lemaradást, függetlenségünk és szabadságunk végérvényes feladását. A mostani döntés nem négy évre, hanem évtizedekre meghatározhatja mindannyiunk életét.

– Hogy érzi, megdönthető a Fidesz hatalma?

– Orbánék legyőzhetetlenségének mítosza szertefoszlott. Hódmezővásárhelyen, az időközi választáson hatalmas vereséget szenvedett a Fidesz. Az ott élő emberek összefogtak és forradalmat csináltak. A magyarok többségének elege van Orbánék uralmából, és változást akar – ha mindnyájan összefogunk, az egész országot örökre megszabadíthatjuk ettől a korrupt, zsarnok hatalomtól.

* * *

Négy év számokban – az Országgyűlésben
B. Nagy László és Szabó Sándor parlamenti aktivitása (2014–2018)

B. Nagy László (Fidesz)
Önálló indítványok száma:
9
Nem önálló indítványok száma: 0
Felszólalások száma: 32
Felszólalások összes ideje: 1 óra 25 perc

Szabó Sándor (MSZP)
Önálló indítványok száma:
166
Nem önálló indítványok száma: 46
Felszólalások száma: 72
Felszólalások összes ideje: 5 óra 8 perc

(Forrás: parlament.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MSZP Szabó Sándor Választás 2018

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés