Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Vége lehet Orbán hatalmának? Minden a választási részvételi arányon áll vagy bukik majd a Die Welt szerint
Túl a városon 2018. március 30. 14:24 Forrás: MTI / Die Welt

Vége lehet Orbán hatalmának? Minden a választási részvételi arányon áll vagy bukik majd a Die Welt szerint

A német konzervatív lap az április parlamenti választással kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

Hirdetés

Az Orbán Viktor nagy félelme a választók kurázsijától című írásában Boris Kálnoky kiemelte, hogy lefutottnak lehet tekinteni a választást, mert a közvélemény-kutatásokban a Fidesz nagy előnnyel vezet. 

Hozzátette: azonban van egy tényező, amely veszélyezteti Orbán Viktor kormányfő győzelmét. A hódmezővásárhelyi polgármester-választást felidézve kifejtette, hogy a Fidesz vereségének oka az volt, hogy nagymértékben emelkedett a részvételi arány, és az ellenzéki pártok megegyeztek abban, hogy mind ugyanazt a független jelöltet támogatják. Így most elkezdődött a „lázas számolgatás”, a Jobbik a részvételi arányt tekintve a „mágikus 70 százalékról” beszél, a Fidesznél pedig azt hallani, hogy 60 százalék alatti részvételi arányig minden rendben lesz.

A Die Welt szerzője a többi között hozzátette, hogy a felmérések szerint felesleges a választás utáni kormányzati együttműködésre vonatkozó ellenzéki készülődés, mert a Fidesz a biztos választók több mint 50 százalékának támogatására számíthat, a baloldalt és a liberálisokat pedig az is gyengíti, hogy ugyanannak a választói rétegnek, a fiatal, képzett városiak rétegének megnyerésére törekednek. 

Azonban a Fidesz mégsem lehet biztos a dolgában, mert támogatottságát általában felülmérik a közvélemény-kutatásokban, de van egy ennél jóval fontosabb elem is, mégpedig az, hogy miként alakulnak az eredmények az egyéni választókerületekben – írta Boris Kálnoky, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök hatalmának végét jelentheti, ha 40 egyéni mandátumot az ellenzék szerez meg.

Hozzáfűzte, hogy ha Orbán Viktor jóslatának megfelelően valamennyi egyéni választókerületben lesz ellenzéki együttműködés, akkor „a magyarországi választás sokkal izgalmasabb lesz, mint amennyire a közvélemény-kutatások most sejteni engedik”, és „minden a választási részvételi arányt mutató mágikus számon áll vagy bukik” majd.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz Németország Orbán Viktor sajtó választás Választás 2018 Die Welt
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés