Hirdetés
Túl a városon 2018. március 29. 16:47 Forrás: MTI

Az internet áfájának megszüntetését ígéri a DK

Emellett a Demokratikus Koalíció, ha kormányra kerül, járulékcsökkentéssel segíti a kis- és közepes vállalkozásokat, és növeli az egy gyerek után járó családi pótlékot.
Hirdetés
Hirdetés

Gyurcsány Ferenc DK-elnök csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján ismertette pártja gazdasági elképzeléseit. Elöljáróban leszögezte, hogy támogatják az EU közös pénzügyi és adópolitikáját, az energiauniót, a digitális közös piacot, valamint az euró minél előbbi bevezetését.

Az ellenzéki pártvezető úgy fogalmazott, hogy a kormányváltás után „függetlenné” teszik a Magyar Nemzeti Bankot, a jegybank vezetőivel szemben szigorú politikai és egyéb összeférhetetlenségi szabályokat fogalmaznak meg.

Gyurcsány Ferenc a céljaik közé sorolta, hogy az uniós támogatások 2020-as csökkenése után tartós, négy százalék körüli gazdasági növekedést érjenek el.

Ennek érdekében például a modern technológiával foglalkozó cégek számára, amelyek „nem összeszerelő üzemeket telepítenek ide”, tízéves, ingyenes telephelyhasználati programot indítanak – ígérte. A nagyobb vállalatok engedélyeztetési eljárásait pedig önálló miniszteri biztosok segítik majd – tette hozzá.

A politikus azt mondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ma leginkább „büntet”, ezért a DK „adóügyi szolgálatot” hoz létre. Példaként említette az ingyenes adóügyi tanácsadást, valamint azt is, hogy nem büntetik majd azokat, akik első alkalommal és jóhiszeműen sértik meg valamelyik adójogszabályt.

A pártelnök arról is beszélt, hogy célzott áfacsökkentést hajtanak végre az alapvető élelmiszerek, az internet-szolgáltatás és a megújuló energia területein. Egy kérdésre hozzátette, hogy az internet áfáját nullára csökkentik.

Bevezetik az úgynevezett osztott áfabefizetést, vagyis amikor egy vállalkozás vásárol valamint, akkor az áfát nem az eladónak, hanem közvetlenül az államnak fizeti majd be – közölte.

A kis- és közepes vállalkozások érdekében sávos munkáltatói járulékot alkalmaznának. Eszerint az első három alkalmazott után a munkáltatói járuléknak csak a 25 százalékát kellene befizetni; a következő hét után csak az 50, majd az ezeket követő tíz alkalmazott után 75 százalékot.

Az egy gyermek után járó családi pótlékot körülbelül 15 ezer 600 forintra emelik, a családi adókedvezményt viszont csak az átlagjövedelem két-háromszorosáig lehetne majd igénybe venni – ismertette elképzelésüket Gyurcsány Ferenc.

A pártelnök arról is beszélt, hogy a szerencsejáték-piacon kötelezővé tennék az online pénztárgépeket.

A DK törvényben garantálja, hogy a nettó minimálbér mindig érje el legalább a létminimum összegét, valamint megszünteti a kötelező ipar-, kereskedelmi és agrárkamarai tagságot – mondta a politikus.

(fotó: Gyurcsány Ferenc egy nagykanizsai lakossági fórumon 2018. február 21-én. MTI/Varga György)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció DK kampány választás Választás 2018