Hirdetés
Szegeden 2018. március 29. 14:33

Telemedicina: kevesebbet látjuk majd az orvosunkat

Új telemedicina-rendszert fejlesztenek Szegeden. A program bevezetése nyomán csökkenhet a felesleges orvos-beteg találkozások száma és távkonzíliumra is lehetőséget ad majd az új rendszer.

A betegellátást hatékonyabbá tevő telemedicina-rendszert a Tigra Kft. a Szegedi Tudományegyetemmel és más partnerekkel együtt fejleszti, 1,8 milliárd forintos, vissza nem térítendő uniós támogatással.

A projekt célja a legjobb nemzetközi gyakorlatok és szabványok adaptálásával a hazai telemedicina-rendszer működési modelljének kialakítása.

A szakemberek által kidolgozandó technológiai megoldások, finanszírozási módok, jogszabályi változtatások eredményeképpen az egészségügyi ellátás folyamatába szervesen illeszkedő telemedicina mint ellátási forma csökkenti a felesleges orvos-beteg találkozások számát, elkerülhetővé teszi a páciensek utazását.

A program részeként a kórházak, szakrendelők, háziorvosok informatikai rendszeréhez kapcsolódó szolgáltatóközpontot, valamint távkonzíliumra lehetőséget adó platformot hoznak létre.

A rendszer alkalmas lesz az Állami Egészségügyi Ellátó Központ jövőbeni telemedicina-szolgáltatásainak támogatására is.

A projekt célja a szakmai, technológiai rendszerek integrációja és a megszerzett tapasztalatok, eredmények bevezetése az egyetemi képzésbe.

A Tigra Kft. vezetésével létrejött – a Szegedi Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a Di-Care Zrt. és az iCollWare Kft. alkotta – konzorcium 73,99 százalékos mértékű, 1,839 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a projekt megvalósítására.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: orvos számítógép Szegedi Tudományegyetem