Hirdetés
Szegeden 2018. március 28. 13:10

Csökkenteni kell a zöldségek, gyümölcsök és kenyérfélék áfáját!

Képriport
Tarthatatlan állapotok uralkodnak a mezőgazdasági szektorban, amin változtatni fog az új kormány, ha felhatalmazást kap erre a választóktól – mondta Gőgös Zoltán az MSZP elnökhelyettese szerdai sajtótájékoztatóján.
Hirdetés

Mielőtt Gőgös Zoltán vázolta volna az MSZP-Párbeszéd pártszövetség agrárpolitikájának főbb elemeit, Szabó Sándor, szegedi országgyűlési képviselő néhány szóban reagált arra a hírre, mely szerint a Fidesz választási győzelme esetén az önkormányzati rendszer radikális átalakítását tervezi. Bár a Fidesz folyamatosan cáfolni igyekszik azt a kormányzati körökből kiszivárgott hírt, mely szerint a 2000 lakos alatti létszámú települések önálló közigazgatása megszűnne, az Orbán-kormány logikája szerint ez reális veszély- mondta Szabó. Az ellenzéki országgyűlési képviselő ezért felszólította a kormányt, hogy semmi szín alatt ne csorbítsa az önkormányzatok önállóságát.

A Fidesznek persze jelentős többséget kellene szereznie tervei végrehajtásához, ám Gőgös Zoltán szerint ez nem következhet be április 8-án. Néhány nappal Lázár János apátfalvi látogatása után ugyanis ő is elment a Csongrád megyei településre, és az ottani gazdák cáfolták a miniszter korábbi kijelentéseit, mely szerint egyetlen kormány alatt sem mentek olyan jól a dolgok az agráriumban, mint az előző négy év alatt az Orbán-rezsim alatt. A gazdák ugyanis hétfőn elpanaszolták a szocialista szakpolitikusnak, hogy kiskirályok uralják a vidéket, akik az itt megtermelt javakat nem forgatják vissza az ágazatba.

Nagy probléma, hogy a helyben előállított jövedelmek máshová szivárognak, ugyanis ez lenne a hajtómotorja a vidékfejlesztésnek. Alig fizetnek helyi adót azok a gazdák, akik kormányzati kapcsolataik révén szereztek földeket, így az önkormányzatok is nehéz helyzetbe kerülnek. Az is komoly gond, hogy a helyben megtermelt árukat nehezen tudják értékesíteni a gazdák, és többek között ezért vannak brutális élelmiszerárak ma Magyarországon. Ha sokkal hatékonyabban tudnának együttműködni a helyi gazdák, akkor eredményesebben léphetnének fel a kormányhoz közel álló haszonlesőkkel szemben is.

Az MSZP-Párbeszéd pártszövetség 100 pontos programjában egy átgondolt adócsökkentési elképzelés szerepel. Az ugyanis, amit a jelenlegi kormány csinál az alkalmi áfa-csökkentésekkel, teljesen értelmetlen, sőt káros. Néhány termék esetében ugyanis megtörténi egy jelentős adóteher-csökkentés, ám minden esetben fél éven belül visszakúszott a régi ár közelébe a termék eladási értéke. A kormánynak figyelembe kéne vennie a termelők észrevételeit, így a zöldségek és gyümölcsfélék árait kellene leszorítani az adó csökkentésével. A nagybani piacokon ugyanis a termékek 60 százaléka feketén cserél gazdát a magas áfa miatt. Nagyon fontos lenne, hogy az alapvető élelmiszerek adótartama is csökkenjen, így elsősorban a kenyérfélék adóterheihez kellene hozzányúlni. Gőgös Zoltán azzal zárta tájékoztatóját, hogy üzent minden magyar választópolgárnak: soha nem volt még olyan fontos, hogy minél többen elmenjenek szavazni, mint most.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gőgös Zoltán kampány MSZP Szabó Sándor választás Választás 2018