Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Le Pent 30 ezer euróra büntettek, mert szerint a gázkamrák a második világháborúnak csak egy „részletkérdése” volt
Túl a városon 2018. március 28. 09:08 Forrás: MTI

Le Pent 30 ezer euróra büntettek, mert szerint a gázkamrák a második világháborúnak csak egy „részletkérdése” volt

Véglegesen elítélték a náci gázkamrák jelentőségének elbagatellizálása miatt.

Hirdetés

A francia semmítőszék megerősítette és ezzel véglegessé tette kedden Jean-Marie Le Pen 30 ezer eurós pénzbüntetését, amelyet azért róttak ki a radikális jobboldali Nemzeti Front alapítójára és tiszteletbeli elnökére, mert 2015 áprilisában megismételte egy korábbi kijelentését, miszerint a gázkamrák a második világháború egyik „részletkérdését” jelentik.

A legmagasabb jogi intézmény a döntéssel elutasította a szélsőjobboldali politikus fellebbezését a párizsi fellebbviteli bíróság 2017. március 1-jei döntése ellen. Jean-Marie Le Pent már kétszer elítélték ezen kijelentése miatt, amely először 1987-ben hangzott el.

Az újabb bírósági ítéletet az idézte elő, hogy 2015. április 2-án egy újságíró megkérdezte az idős politikust, megbánta-e, hogy „részletkérdésnek” minősítette a gázkamrákat. „Egyáltalán nem. Az, amit mondtam, összhangban áll az elgondolásommal, miszerint a gázkamrák a háború történetének egy részletét jelentik, és nem a háború volt a gázkamrák egyik részlete”.

A Nemzeti Front alapítóját az 1990-es évek kezdete óta nyolc alkalommal ítélték el rasszista vagy holokauszttagadó kijelentései miatt. Lánya, Marine Le Pen, aki 2011-ben vette át a párt irányítását, tartózkodik a hasonló nyilatkozatoktól, s tudatosan próbálja meg a pártját szalonképesebbé tenni. Apját a gázkamrákról tett kijelentésének megismétlése miatt 2015-ben ki is zárta a Nemzeti Frontból.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: II. világháború történelem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés