Hirdetés
Túl a városon 2018. március 27. 17:07 Forrás: MTI / szeged.hu

Meghalt Demján Sándor

A milliárdos üzletembert 75 éves korában érte a halál. Korábban azt mondta: vagyonát halála után szegény gyerekek oktatására és a kultúra támogatására szánja.

Demján Sándor halálhírét kedden délután közölte a Gránit Pólus csoport a vállalkozó családjának tájékoztatása alapján. Évtizedek óta ő volt az egyik leggazdagabb magyar, vagyonát 192 milliárd forintra becsülte legutóbbi összeállításában a Forbes. Demjánt csak az OTP-vezér, MLSZ-elnök Csányi előzte meg a listán.

Demján a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt.

Demján Sándor 1943. május 14-én született Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben, a Fejér Megyei ÁFÉSZ-nél kezdte. Pályája során számos cég létrehozásánál bábáskodott: 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása.

Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását, 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Díjat.

Budapest városfejlesztésében betöltött kiemelkedő munkásságáért 2003 óta Budapest Díszpolgára.

A hazai kultúráért, valamint a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkájának eredményeként az Emberi Méltóságért kitüntetésben részesült. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

Még 2012-ben az Origónak úgy nyilatkozott, hogy halálát követően a vagyona 95 százalékát jótékony célra ajánlja fel: szegény gyerekek oktatására és művészek támogatására.

Demján Sándort március 26-án, hétfőn érte a halál, temetésével kapcsolatosan később intézkednek.

Demján halálával kapcsolatosan a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy a minisztérium mély megrendüléssel értesült Demján Sándor halálhíréről.

„A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének, Magyarország egyik legnagyobb munkáltatói szervezetének ügyvezető elnöke évtizedek óta képviselte a magyar vállalkozások érdekeit, amivel érdemben hozzájárult gyarapodásukhoz és fejlődésükhöz. Halálával a magyar gazdasági és üzleti élet meghatározó alakját vesztettünk el” – írja a minisztérium közleménye.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halál Demján Sándor