Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. március 27. 11:42

Elhunyt Muszka Dániel, a Szegedi Katicabogár feltalálója

Életének 88. évében, elhunyt Muszka Dániel. A Szegedi Katicabogár megalkotója hosszú és eredményekben gazdag pályát futott be, ő volt a magyar informatikatörténet egyik megalapozója, a szegedi informatikatörténeti gyűjtemény létrehozója.

Hirdetés

Muszka Dániel építette meg 1956–57-ben a Szegedi Katicabogarat, ami képes modellezni a pavlovi feltételes reflexeket, és az 1960-as években igazi médiasztárrá vált.

A katica – a beépített három fotocellának hála – képes látni, és ezekre rávilágítva lehet irányítani a mozgását. Mikrofon is van benne, és egy kis tanulás után már a sípszóra is elindul a robot, fényjelzés nélkül.

Ez a katica az egyik legérdekesebb tárgy az Informatikatörténeti Kiállításon, amelynek létrehozását Muszka Dániel kezdeményezte Kovács Győzővel együtt. 1975 ót gyűjtötték a számítógépeket és más eszközöket, amelyeket Magyarországon fejlesztettek vagy terveztek.

Muszka Dániel 1997-ben Neumann-díjat, 2005-ben Kalmár-díjat, 2008-ban „Szegedért oklevél” kitüntetést, 2014-ben a Szegedért Alapítvány Debreczeni Pál-díját kapta meg. Részletes önéletrajzát itt olvashatják.

(Képünk archív felvétel)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: informatikatörténet Muszka Dániel Szegedi Katicabogár

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés