Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. március 27. 10:15

Szegeden a XIV. René előtt ünneplik a színházi világnapot

A színházat ünnepli ma az egész világ. Az idén Simon McBurney színész, író, rendező üzenetét olvassák fel a színházi világnapon. Szegeden a XIV. René előadása előtt Rácz Tibor tolmácsolja az angol színész gondolatait.

Hirdetés

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

A Nemzetközi Színházi Intézet minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a művészek és a közönség számára. Legelőször Jean Cocteau szövege hangzott el több mint húsz ország színpadain.

A Nemzetközi Színházi Intézet az idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Ebből az alkalomból öt földrész öt alkotóját kérték fel a színházi világnapi üzenet megfogalmazására. Az idei színházi világnap európai képviselője Simon McBurney színész, író, rendező.

Simon McBurney 1983-ben alapította meg Londonban a világhírűvé vált Théatre de complicitét, amely 1994-ben a Krokodil utca című produkciójával vendégszerepelt Budapesten.

A művész üzenetében arról ír, hogy olyan korban élünk, amikor nehéz tisztán látni. A valótlan állítások nagyobb dózisban áradnak felénk, mint valaha a történelem során vagy a történelem előtti időkben. Bármely „tény” megkérdőjelezhető és akármilyen legenda igényt formálhat a figyelmünkre mint „igazság”.

Szól arról is, hogy miközben korunk jellemzője a megosztottság, az óriási mozgások idejét is éljük. Azt is írja: olyan korban élünk, amely lemond a jelenről. Az épp csak elmúltra és a közeljövőre összpontosít.

Mint írja, sokan mondják, hogy a színház jottányit sem tud és nem fog ezen változtatni. Csakhogy a színház nem fog megszűnni. „Mert a színház egy hely, hajlamos vagyok azt mondani: menedék. Ahol az emberek egybegyűlnek, és azonnal közösséggé formálódnak” – áll az üzenetben.

Úgy fogalmaz, ahol játszók és nézők egybegyűlnek, ott mindig is újrajátszanak olyan történeteket, amelyeket sehol másutt nem lehet elmesélni. Operaházakban, nagyvárosok színházaiban, a menekülőknek menedéket adó táborokban Líbia északi vidékén vagy bármerre a világban.

A világnap alkalmából több színház programokkal várja a közönséget.

A Szegedi Nemzeti Színház Molnár Ferenc három egyfelvonásosának április 6-i bemutatóját megelőzően közönségtalálkozót tart ma délután fél 5-kor a Somogyi-könyvtárban, ahol a közönség az előadást színpadra állító művészekkel találkozhat.

Az üzenet teljes szövegét itt olvashatja el.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kisszínház Szegedi Nemzeti Színház színházi világnap
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés