Hirdetés
Szegeden 2018. március 26. 17:37

Élesedik a plakátháború Szegeden

Képriport
Főként a baloldali jelöltek politikai hirdetéseit rongálják meg éjszakánként Szeged utcáin, de az MSZP kampányfőnöke szerint ez csak azt jelenti, hogy ellenfeleik nagyon tartanak a jelöltjeiktől.
Hirdetés

Vannak olyan plakáthelyek, ahol már négyszer távolították el Joób Márton választási plakátját, tudtuk meg az MSZP-Párbeszéd jelöltjének kampánystábjától. Mivel tettenérés nem történt, a politikai plakátok rongálását amúgy is a véleménynyilvánítás szabadságának kategóriájába sorolja a jog, a ragaszok tépkedése biztosan eltart majd április 8-ig anélkül, hogy bárki ellen eljárás indulna. Jól látszik viszont, hogy szervezett akciókról van szó, ugyanis bizonyos körzetekből egyetlen éjszaka eltűnnek a Szabó Sándort és Joób Mártont népszerűsítő plakátok, más pártok jelöltjeinek hirdetéseihez azonban nem nyúlnak az elkövetők.

Az MSZP helyi kampányfőnöke szerint sajnálatos a vandalizmus - amire több szimpatizánsuk is felhívta a figyelmüket -, ám jó jel, hogy az ő jelöltjeik a célpontok. Ez ugyanis azt jelzi, hogy a plakátrongálók és megbízóik őket tartják legnagyobb ellenfelüknek. Mindig pótoljuk a letépett plakátokat, de tisztában vagyunk vele, hogy néhány nap múlva újra eltűnhetnek ezek, ugyanis „keményen dolgoznak” a konkurenciánál is – mondta Mészáros Tamás.

A plakátrongálás egyébként minden parlamenti választás kampányában jellemző volt, ám abból, hogy milyen módszereket választanak az elkövetők, sok dologra lehet következtetni. Az egyik, hogy kitől tartanak a legjobban a politikai ellenoldalon, a másik, hogy mennyire szervezetten és milyen kitartóan dolgoznak a rongálók. Mészáros szerint jól látszik, hogy a Fidesz mindkét szegedi körzetben az ő jelöltjeiktől tart a legjobban, így a jobbikos, LMP-s vagy momentumos plakátokkal nem foglalkoznak.

A szocialisták egyébként rendszeresen felmérik a károkat, és a lehető leggyorsabban pótolják az eltüntetett plakátokat. Hétfő délután többek között a Csongrádi sugárút és a Belváros egyes részein jelennek meg az aktivistáik, hogy újra elhelyezzék a jelöltek plakátjait. Rongálják persze a Fidesz hirdetményeit is, ám ezek spontán akciók magánszemélyek részéről. Teljesen más ugyanis Tiborcz István vagy Mészáros Lőrinc nevét írni egy kormánypárti plakátra, esetleg bajuszt rajzolni Bartók Csaba arcképére, mint kampányszerűen, csoportosan letépkedni az ellenzéki párt plakátjait.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!