Hirdetés
Túl a városon 2018. március 24. 14:38 Forrás: Szegedi Tükör

Márki-Zay Péter hisz Istenben, Ibolya és Orsolya meg benne

A nemzet asszonyainak nevezték el Enyedi Ibolyát és László Orsolyát a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választási kampányban. A lelkes amatőr aktivisták politikusokat megszégyenítő bátorsággal álltak ki az ellenzéki jelölt mellett. A Szegedi Tükör interjúja.

Hirdetés

– Hogyan csöppentek bele Márki-Zay Péter kampányába?

László Orsolya: – Húsz éve vagyok biztonsági őr, nem vagyok politikus, nem dolgozom a médiában. Egy pártnak az elkötelezettje vagyok, de az nem a Fidesz. Egyedül nevelek két gyermeket, és 45 évesen egyszer csak belecsöppentem Péter kampányába. Amikor elkezdődött az aláírásgyűjtés, előtte nap felhívott egy aktivista, hogy ráérnék-e másnap. Mondtam neki, nem biztos, hogy én vagyok a megfelelő ember, mert ateista vagyok. Meggyőzött, és mit nekem 24 órás munka, utána kimentem a piacra gyűjteni. Ott találkoztam először Péterrel.

Enyedi Ibolya: – Pedagógus voltam nagyon sokáig, nevelőtanári és óvodapedagógusi diplomám van. A munkám során hibámul rótták fel, én meg büszke voltam rá, hogy megyek, mint a mozdony. Betöltöttem az ötvenet. Két gyermeket neveltünk fel a férjemmel, most az ő asszisztense vagyok. Én sem voltam soha párttag, de Orsival ellentétben igen erőteljesen szimpatizáltam a Fidesszel. A tudatosság, a tudatos választani akarás vezérelt az ellenzéki oldalra. Mindig szerettem a dolgok mögé nézni, kételkedő ember vagyok. Láttam az országos és helyi botrányokat, és a sok csalódás szép lassan egy egészet képezett. Viszont semmiféle alternatívát nem láttam. Azt azért éreztem, hogy ha nem szólalok fel az ellen, ami bosszant, nem tudok a tükörbe nézni. Pétert nem ismertem korábban, de a szájából azt hallottam, ami nekem is jár a fejemben. Katartikus élmény volt látni, hogy van valaki, aki mozdonyként töri az utat értünk. Úgy gondoltam, kutya kötelességem segíteni.

– Mi volt a dolguk?

L. O.: – Rettentő hálás vagyok anyámnak, hogy a gyerekeket ellátta a távollétemben. Mert előfordult, hogy be kellett ugranom fórumot koordinálni. Szórólapoztunk, borítékoltunk, és brutális kampányt nyomtam a Facebookon ez alatt az 52 nap alatt. A legnagyobb veszteség is emiatt ért: egyévestől a negyven éves barátságokig, ismeretségekig lettek oda. Nagyon sírtam, borzalmas dolog. A végére több mint százan lettünk aktivisták, új barátságok szövődtek.

E. I.: – Időm rengeteg, figyeltem a Facebookot, és amikor aktivistákat kerestek, azonnal jelentkeztem. Tényleg alulról jövő szerveződés alakult. Nem támasztottak feltételeket, mindenki alárendelte magát a célnak fizetség vagy ígéret nélkül. Új lap, új nóta, új bekezdés. Végül koordináltam a feladatokat az egyik választókörzetben, tíz ilyen alakult. Ha esett, ha fújt, plakátoltunk, szórólapoztunk.

László Orsolya, Márki-Zay Péter, Enyedi Ibolya. Ereklye Ibolyáék konyhájában a kampánycsapat és az új polgármester aláírásával (fotók: Iványi Aurél)

– Nem féltek?

L. O.: – Nekem nem szólt senki, hogy félni kell. Péter hisz Istenben, én pedig benne. Helyes fiatalember, nem papírból olvas, folyamatosan és szépen beszél, felkészült. Imádom, ahogy közben pörgeti a gyűrűjét. Eleinte nem mert beszélni, de ahogy telt az idő, kinyílt. Az ellenkampány meg még inkább adta neki a muníciót.

Lelkes amatőrök

– A kampánycsapat lelkes amatőrökből állt, akiknek volt igazságérzetük és Vásárhely-szeretetük. Le akarták győzni azt az elképesztő félelmet, ami a városban uralkodott. Házról házra jártak, az effektív munkát ők végezték. Becsöngettek, mozgósították az embereket a piacon, a tereken, a sétálóutcán. És volt két asszony, akit a nemzet asszonyainak neveztem el, mert olyan lelkesítő beszédet mai hivatásos politikusoktól sem hallottam, mint amilyet tőlük – mondta Molnár Róbert kübekházi polgármester Márki-Zay Péter kampánycsapatáról a Szeged Televízió Szabad száj című műsorában.

E. I.: – Én megtapasztaltam: a pedagógus kollégák például nem merték lájkolni a bejegyzéseimet. Dróton rángatták őket, ha részt kellett venni valamilyen eseményen. Nekem viszont már nem volt veszítenivalóm. Korábban, de a politika miatt veszítettem el a munkámat. Egy Vásárhely környéki kistelepülés óvodáját vezettem, az akkori polgármester asszony indult Lázár János ellen, és amikor nyugdíjba ment, a magát függetlennek mondó új faluvezető (Lázár támogatottja) utasítására eltávolítottak.

– A háttérben is az összefogást tapasztalták?

L. O.: – Persze. De országos szinten nem jöttek még rá. Bármelyik pártot hallom jobbról és balról, Vásárhelyt mindig felhozzák példának. De olyan nincs, hogy ugyanezt megcsinálnák. Nem értek hozzá, csak a Facebookról informálódtam az utóbbi hónapokban, de ha a statisztikákat nézzük, össze kellene fogni.

E. I.: – A kampány utolsó napján például borítékolni hívtak a szocialisták. Nem szimpatizáltam korábban az MSZP-vel, de ráértünk a férjemmel. Bementünk az MSZP-irodába, és ki adta ide a piros borítékokat? A helyi Jobbik vezetője. Olyan példát mutattak a pártok, amit nagyon hiányolok. Dühít az április 8-i országgyűlési választások előtt, hogy mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti. Tudom, hogy a politika hatalmas biznisz, de hogy tényleg tennének valamit a kormányváltásért… Szűrjék le Vásárhely tanulságait!

– Mikor hitték el, hogy nyerhet Márki-Zay Péter?

L. O.: – Végig kételkedtem, mert tudtam, kikből áll a városvezetés, és milyen nyomást fejtenek ki. Persze bíztam a sikerben, de egészen addig, amíg a szavazatszámláló bizottságban nem kezdtük el számlálni a voksokat, nem hittem el. Ennek ellenére fanatikus lettem, csináltunk a fiammal „Azért a víz az úr” nyakkendőt Péternek, azt viselte a szavazáskor és a beiktatásán is. Magunknak pólót, és a körmeimet is világoskékre csináltattam, hullámokkal.

E. I.: – Mindig bíztam benne. A Péterből áradó hit a magamba vetett hitemet is erősítette, mert ha engem meg tudott győzni, akkor másokat is meg fog. A támadhatatlansága vonzó.

– Folytatják a kampányolást?

L. O.: – A Facebookon nyomom tovább a kampányt, a csapat készen áll. Akár a szocialista, akár a jobbikos jelölt szól, megyünk, plakátolunk. Egyelőre a Fidesz ellen kampányolunk, de fogalmam sincs, melyikre szavazok.

E. I.: – Hátrébb léptem, a Facebookon ütöm-vágom a pártokat, mert ha két ellenzéki jelölt marad, a nevető harmadik, Lázár János nyer. Nagyon szívesen segítenék, ha tudnám, hogy egyvalaki áll a Fidesszel szemben. A merce.hu-n és közvélemény-kutatásokból tájékozódom az esélyekről. Nem ördögtől való visszalépni egymás javára, nincs vesztenivalójuk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hódmezővásárhely Márki-Zay Péter kampány polgármester-választás Választás 2018