Hirdetés
Szegeden 2018. március 24. 13:17 Forrás: Szegedi Tükör

Hazudnak az időjárásról is? Sántít a 12 ezer forintos távhőtámogatás

Az áprilisi választás után kapják meg a fogyasztók a kormány által beígért 12 ezer forintos távhőtámogatást. Sok a bizonytalanság a kifizetésével. A kemény tél, amire hivatkoznak, például nem igaz.

Hirdetés

Sok a bizonytalanság a kormány által beígért 12 ezer forintos lakossági távhőtámogatás kifizetése kapcsán. Megjelent ugyan a kormányrendelet, de mint ahogy az lenni szokott, hiányos. A Magyar Energetikai és Közműszolgáltatási Hivatal is küldött ugyan tájékoztatót a hőszolgáltatóknak, de attól sem lettek okosabbak.

Tények az időjárásról

– A 2017-es fűtési szezon átlaghőmérséklete április 26-áig 5,058 fok volt. A 2018-as tél átlaghőmérséklete február 28-áig 5,7 fok volt. Tehát a 2018-as fűtési idény várhatóan 0,7 fokkal melegebb lesz a 2017-esnél – idézte a meteorológiai szolgálat hivatalos adatait a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezető igazgatója. Kóbor Balázs hozzátette: tavaly télen 27,9 millió köbmétert fűtött el a SZETÁV, idén várhatóan 24,9 millió köbmétert használnak el, azaz 3 millió köbméterrel kevesebbet.

Amit biztosan lehet tudni: Szegeden március 28-áig a 28 ezer 300 szegedi lakossági fogyasztónak jóvá kell írni az áprilisi számlákban a 12 ezer forint támogatást. Ha ennél kisebbek a számlák, akkor a következő három számlából kell levonni, amíg az összege el nem éri a 12 ezret. Az önkormányzati közszolgáltatónál kieső nagyjából 330 millió forint bevételt az állam közpénzből kompenzálja. Ezenfelül a SZETÁV megnövekedett költségeit szintén megtérítik. Azt a körülbelül 3 millió forintot is, ugyancsak közpénzből, amit a plusznyomtatásra és kézbesítésre kell költeni.

Az viszont továbbra sem tiszta: a használati meleg vízre is vonatkozik-e a rendelkezés, vagy csak a távfűtésre? Mi van azokkal, akik időközben eladták a lakásukat? És mi lesz azokkal, akiknek júniusig sem éri el a számlája a 12 ezer forintot? Ők azok, akik szüneteltetik a fűtésüket, vagy akiket a SZETÁV hátralék miatt kizárt a szolgáltatásból.

Ami biztosan történik

1. Kap a fogyasztó egy levelet Orbán Viktortól, amiben tájékoztatja a távhőtámogatásról a kemény tél miatt. Ennek az április 8-i választásig meg kell érkeznie a jogszabály szerint.
2. Megkapja a fogyasztó a csökkentett számlát, de már csak a választás után, mert ez a SZETÁV számlázási rendje és az újraszámolás miatt korábban nem lehetséges.
3. Érkezik az évi rendes tájékoztató is a SZETÁV-tól a télről. Ebben idén közlik, hogy az enyhe tél miatt az elszámoló számlában 90 millió forintot térít vissza nyáron. Ez fogyasztónként átlagosan 3200 forintot jelent.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szetáv távfűtés