Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. március 24. 12:25

Nem a Tisza vizét isszuk! Ellátogattunk a vízműtelepre

Képriport
Tévhit, hogy a Tisza vizét isszuk! Tudta, hogy több mint 10 ezer éves a szegedi víz, amit olykor 560 méter mély kutakból nyernek? A Víz világnapján az egyik ivóvíztelepen jártunk.

Hirdetés
Hirdetés

Az idén először a Víz világnapján nemcsak a Szent István téri műemlékvíztornyot, az Öreg hölgyet, de az egyik ivóvíztisztító telepüket is megnyitották az érdeklődők előtt a vízművek szakemberei.

A Margaréta utcai telepen hatalmas volt az érdeklődés, a kezdés előtt fél órával már közel százan, közöttük általános iskolás diákok vártak bebocsájtásra a szakadó hóesésben.

– A hiedelemmel ellentétben nem a Tisza vizét isszuk! – kezdte a bemutatót még a telep udvarán Tóth László üzemvezető.

A szakembertől megtudhattuk, az 1800-as évek elejéig ittuk csak a szőke folyó megtisztított vizét, ma már 180-560 méter mélyen lévő, védett vízadó rétegre telepített mélyfúrású kutakból nyerik Szegeden az ivóvizet, amelynek a kora több mint 10 ezer év.

A város területén jelenleg 77 kút található, de csak 64-65 üzemel rendszeresen. Az itt élőket 5 telephelyről – Újszegedről, a Margaréta utcából, Alsóvárosról, a Fonógyári útról és Algyőről – látják el ivóvízzel. Mint megtudtuk, a szakemberek egy átlagos napon közel 30 ezer köbméter vizet „termelnek ki” a Föld mélyéből. Szerencsére nem kell félnünk, hogy a mélyen lévő rétegekben elfogy a víz, mert a természet bölcsen pótolja azt, amit az ember elvesz tőle.

2010. január elseje fontos dátum a Szegedi Vízmű Zrt. életében. Ekkor lépett életbe ugyanis az Európai Unió által előírt, a korábbi hazai paramétereknél szigorúbb vízminőségi szabvány. Bár a szegedi víz többségében korábban is megfelelt az előírásoknak, a Tisza-parti város Algyővel közösen 3,3 milliárd forintból építette ki az új ivóvíztisztítási technológiát, amit éppen egy éve, tavaly márciusban kezdett el üzemeltetni a Szegedi Vízmű Zrt. öt telepén, többek között a Margaréta utcában is.

A korszerű technológia bevezetését követően tovább csökkent az arzén és ammónium szintje az ivóvízben.

A látogatók a nyílt napon most több „műhelytitkot” is megtudhattak a szegedi víz tisztításáról és összetételéről. Gondolta volna, hogy a kutakból feljövő vizet először UV-sugárral fertőtlenítik? Pedig így van, ettől az eljárástól lesz bakteriológiai és mikrobiológiai értelemben is tiszta az ivóvizünk. Ezt követően pedig a vízben található minimális arzént egyszerű szűréssel távolítják el, majd az ammóniumvegyületeket klór adagolásával és aktívszenes szűréssel csökkentik a határérték alá.

A technológiai bevezetését követően – az elmúlt egy évben – sok szegedi panaszkodott, hogy enyhén sárga színűvé és büdössé vált a csapból folyó ivóvíz. Ezért mi is feltettük a kérdést a telepre kilátogató vezérigazgatónak, Istókovics Zoltánnak, miért büdös a szegedi csapvíz?

Istókovics Zoltán szerint problémák már nagyrészt megszűntek, mert elvégezték a szükséges tisztításokat, így ma már nem szagos és egyre jobb a szegedi víz minősége.

– Szerencsére már nem büdös, egyre kevesebb ilyen jellegű jelzést kapunk mostanában. Az elmúlt egy évben az új tisztítási technológia bevezetése miatt megváltozott a víz fizikai-kémiai összetétele. A csővezetékben korábban természetesen létrejött barna, hártyaszerű lerakodást, az úgynevezett biofilmet az új összetételű víz leoldotta, ez okozott érzékszervi problémákat és nem a rozsda, amit sokan tudni véltek a városban – magyarázta a vezérigazgató.

Azt is megtudtuk, hogy az ivóvizünket nemcsak a vízművek, hanem független laboratóriumok is folyamatosan vizsgálják és időről időre mindent rendben találnak: az ivóvizünk a legszigorúbb szabványoknak is megfelel, fogyasztható és nem ártalmas az egészségre.

Erről a vízműtelep látogatói is meggyőződhettek: a helyszínen a vendégek megízlelhették a nyers és a frissen tisztított vizet is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vízmű Zrt. víz víz világnapja