Hirdetés
Túl a városon 2018. március 23. 19:30

Akár egymilliárd forint közpénz is kerülhet Szabó Bálint zsebébe

Ötmilliárdot szán a kormány arra, hogy az ön pénzéből kártalanítsa a SZEVIÉP csődje miatt bajba kerülteket. És hogy kifizesse a nagy szegedi provokátort. Szabó Bálint eddig is sejtett fideszes háttere került napvilágra a SZEVIÉP-kormányrendelettel.

2009-ben 14 ezer cég ment csődbe, köztük több tucat építőpipari vállalkozás is. Néhány közismert és akkoriban csődbe ment építőipari cég: Viadom, MASZER, a szegedi székhelyű Délépítő, Mélyépítő Budapest Kft.; Mahíd 2000 Rt., Betonút, Hírösép, Gropius, Sedesa. Utóbbi vezette az M43-as szakasz építését elnyert konzorciumot, amelyben a SZEVIÉP is részt vett. A SZEVIÉP 2008-ban jól prosperált, de az akkori csődhullám őket is elérte.

A sok bedőlt cég közül mégis csak a Szeviép beszállítói kapnak állami kártalanítást. A cél ugyanis nem az alvállalkozók, hanem Szabó Bálint kifizetése.

A Kormány 1100/2018. (III. 19.) Korm. határozata a SZEVIÉP Zrt. károsultjainak rendkívüli állami kárrendezéséről szóló rendelet hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben.

Megírtuk, Szabó már 2013 végén elkezdte a SZEVIÉP-ügyet rátolni a szegedi önkormányzatra. Lázár János miniszter a 2017. április 6-i kormányinfón még ezt mondta: „természetesen én nem Szegednek rovom föl, hogy a SZEVIÉP csődbe ment.” Azóta Lázár bukott Vásárhelyen, és megerősödtek a Botka elleni támadások. (A SZEVIÉP-ügy mellett egy büntetőügyében bíróság előtt álló vállalkozó is előállt egy tizennégy évvel ezelőtti megvesztegetési történettel. Ez ott hibádzik, hogy az áfacsalással vádolt Faragó Attila nem Botkával, hanem Szeged fideszes képviselőjével, B. Nagy Lászlóval volt együtt több közös cégben is.)

Lázár János kancelláriaminiszter személyesen kereste föl Szabó Bálintot szegedi irodájában. A konyhában Lázár vállalkozónként 200 ezer eurónyi kártalanításról beszélt. Azt is mondta, hogy 106 vállalkozó maradt talpon.

Ha ez így van, akkor középárfolyamon számolva több mint hatmilliárd kéne, arról nem is beszélve, hogy az is ismert, Szabó Bálint sikerdíjért dolgozik a SZEVIÉP-károsultaknak. Konkrét megállapodását nem ismerjük, de a 20–30 százalékos díj a szokásos a piacon. Azaz még kevesebb jut a vállalkozóknak, hiszen elég valószínűtlen, hogy a magát grál lovagként beállító fideszes provokátor lemondana a sikerdíjáról. Jól hangzik ugyan a lázári 200 ezer euró, de jó esetben a fele lesz az a pénz. Ami így is szép summa, de vajon Szabó nem áll-e ki gyorsan egy újabb országos sajtótájékoztatót tartani? Ez lehetne a téma: Lázár János miniszter a konyhában 200 ezer eurót ígért a 106 vállalkozónak, de mivel engem is ki kell fizetni a közpénzből, ezért a károsultak nem jutnak hozzá a teljes összeghez. Ez felháborító!

Szabó a videóban példátlanként értékelte a kormánynak ezt a lépését. Ezzel egyetértünk, csak nem úgy, ahogy Szabó gondolja. Példátlannak azt tartjuk, hogy a piacgazdaságban mindennapos – sajnálatos – cégbedőlések közül a kormány saját politikai céljai érdekében kiválaszt egyet, és azt kárpótolja mindannyiunk pénzéből.

Az 5 milliárd forint közpénz. Vagyis a kormány köteles tájékoztatni a közt arról, ebből mennyi jut majd Szabó Bálint sikerdíjára.

Akác István

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Lázár János Szabó Bálint Szeviép közpénz